Petr Mrázek: Na hodnoty našich předků dnes lidé pohlíží jako na přežitek, špatnost, brzdu pokroku

10.06.2017 15:00

Už zase čtu v Lidovkách o trenýrkách vyvěšených místo presidentské standarty. Na celé této záležitosti je pro mne zarážející, jak malou hodnotu (a pozor, hodnota není cena) tomuto symbolu připisují jak lidé ze skupiny výstižného názvu (nomen omen), tak řada novinářů a především velká část mladých lidí.

Petr Mrázek: Na hodnoty našich předků dnes lidé pohlíží jako na přežitek, špatnost, brzdu pokroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Vlajka, prapor, standarta, korouhev, znak, erb - to jsou symboly staré tisíce let. I v moderních dějinách byla těmto symbolům připisována mimořádná váha. Víme, že třeba ztráta bojové zástavy v boji vedla k rozpuštění jednotky, ztrátě cti, a někdy i života. Tyto symboly sloužily a slouží k identifikaci, reprezentaci, přihlášení se k něčemu. Je to symbol, za který naši předci pokládali život v obou světových válkách. Patří mezi ty symboly, na něž jsme i dnes hrdí třeba při vítězství našich sportovců.

V poslední době ve společnosti dochází ke změnám v chápání základních hodnot naší civilizace, která - ať se to komu líbí či nikoli - vychází z židovské morálky, řecké filosofie, římského práva, to vše přetavené v západní křesťanství. Tyto hodnoty jsou vyjádřeny v pojmech jako Desatero, lex duodecim tabularum, demokracie. Na tyto hodnoty a pravidla, která přivedla naši civilizaci až k tomu, co dnes máme, víme, umíme, na hodnoty a pravidla našich předků, kteří tuto zemi obdělávali, vzdělávali a zvelebovali, na ty dnes řada lidí pohlíží jako na přežitek, špatnost, brzdu pokroku, v lepším případě jako na přežitou kuriozitu. Pojmy jako rodina, otcovství, mateřství, vlast, odpovědnost, čest považují za balast, snad až hanbu. Nikdo z nich nechápe či chápat nechce, že právě tyto hodnoty jsou základními kameny naší civilizace. Výsledky snažení předlouhé řady našich předků jsou nosnými pilíři celé stavby euroatlantické civilizace.

V současné době jsme svědky toho, jak jsou základní atributy společnosti jako hrdost na odkaz předků, zodpovědnost za vlastní konání, láska k vlasti, ale i vnější znaky těchto postojů předmětem opovržení jak řady jednotlivců, tak ale i jiných civilizací. Tihle lidé páchají zločin, vždyť jejich cílem je zničení naší civilizace, tedy nás. A teď to nejdůležitější - na zločinu se podílí i oběť, pokud se nebrání. Prohrát můžeme, vzdát se nesmíme. A já jsem hluboce přesvědčen, že stále žijí lidé ochotní a schopní bránit sebe, svou rodinu, svou vlast, svou kulturu, svou civilizaci.

Je pro mne až zarážející, jak odlišně si lidé otevřeně pohrdající hodnotami naší civilizace (nevím, jak je jednoslovně nazvat aby se to dalo vysílat před desátou) chovají k symbolům našim a k symbolům jiných kultur a civilizací. Na symbol české státnosti, jímž je jak hrad, tak ta standarta, pohlížejí s bohorovnou přezíravostí (skutečnost, že momentálně na Hradě sedí nemilovaný král je nepodstatná - je časově omezená), klidně ji nahradí vlastními trenýrkami (doufám, že vypranými), na straně druhé se budou do krve prát za symboly ponížení a podřízenosti žen, jimiž bezesporu jsou šátky.

A nenamítejte, že tohle spolu nesouvisí. Souvisí a to tak, že velmi.

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …