Petr Mrázek: Nebudeme-li věci nazývat pravými jmény, tvrdě na to doplatíme

24.03.2017 20:05

Reakce na příspěvek Zbyňka Petráčka v Lidových novinách s názvem "Neztratit tvář"

Petr Mrázek: Nebudeme-li věci nazývat pravými jmény, tvrdě na to doplatíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Nedávno jsem napsal do Lidových novin v reakci na na příspěvek pana Petráčka "Neztratit tvář" tento článek:

„Za fakt, že Turecko už téměř století nevedlo válku s evropským státem, vděčíme především tomu, Turecko je spolu s Řeckem už 65 let v NATO“ - říkáte ve svém článku.

 Nejsem historik ani politolog, ale tolik vím, že zhruba v letech 1820 - 1920 došlo k velmi důslednému odsunu obyvatel mezi jmenovanými státy a to ani ne tolik v národnostním jako náboženském základě. Vyznavači islámu skončili v Turecku, křesťané v Řecku. Přesto je tento konflikt stále latentní a obzvlášť v daném prostoru mnohonásobně potvrzený historickou zkušeností.

A proč to říkám? Protože jsem hluboce přesvědčen, že nebudeme-li věci nazývat pravými jmény, tvrdě na to doplatíme. Tam, kde Turci s Řeky zůstali pospolu - na Kypru - tam to skutečně nedopadlo dobře a racionální řešení je v nedohlednu, mír tam udržují jednotky OSN. Takže říkám to proto, že teprve oddělení kultur zahájilo sice ostražité, leč přesto mírové soužití a to umožnilo i vznik spojeneckých svazků v rámci NATO - a nikoli obráceně. A jestli se mýlím, pak mne opravte. Pro mne z toho plyne poučení, že teprve důsledným vyloučením konfliktních stavů a situací můžeme vytvořit podmínky pro inteligentní spolupráci. Ale k tomu je nutno mít odvahu.“

A proč jej zde opakuji? Všimněte si přístupu Turecka k zemím, které hostí velké množství Turků - k Německu, Rakousku, Holandsku a teď naposledy k Bulharsku. Turecký president si osobuje právo ovlivňovat dění v těchto zemích a to výhradně proto, že tam žijí jeho soukmenovci a neváhá veřejně spílat jak politikům těchto zemí, tak i jejich občanům. Každý, kdo trochu přemýšlí, musí vědět, že to vše má své kořeny právě v problému, který jsem původně popsal ve vztahu k Řecku.

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…