Petr Mrázek: Politická reprezentace řekla, že zločin se vyplácí

09.09.2016 10:13

Ve středu 7. 9. 2016 píše pan Václav Princ v Parlamentních listech, že antikomunismus u nás umožnil rozkrást státní podniky, zničil průmysl, zemědělství, školství, zdravotnictví. Z textu jednoznačně vyplývá, že ideálem p. Prince je návrat tzv. společenského vlastnictví výrobních prostředků, tedy že se jedná o kovaného marxistu. Domníval jsem se, že tento způsob myšlení se dotýká jen hrstky podivínů a že tedy není nutno se tím nějak zabývat. Kupodivu je však tento způsob myšlení poměrně dost rozšířený a je živnou půdou pro všechny populistické politiky typu „všichni kradou“.

Petr Mrázek: Politická reprezentace řekla, že zločin se vyplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Princ, podnikatel

Nevím, co si pan Princ představuje pod pojmem antikomunismus. Pojďme si to probrat postupně. Říká, že posledních 26 let nám vládne jediná politická ideologie, antikomunismus. První vláda po r. 1989 v roce 90 měla pod vedením soudruha Čalfy 73% komunistů. V r. 95 jich ve vládě bylo (většinou již „bývalých“) jen 23 %, v r. 2000 50%, v r. 2005 stále ještě 43 % a nakonec v r.2005 7%.

Když se v roce 1948 dostali k vládě komunisté, popravili ve vykonstruovaných procesech 247 lidí, na hranicích povraždili přes 200 lidí, více než 200 000 dostali do emigrace, přes 262 000 zahnali do kriminálů a pracovních lágrů, k PTP dostali asi 60 000 lidí, zcela zničili velké a střední sedláky. Statisíce lidí vyházeli ze studií, ze zaměstnání. Zlikvidovali vojáky, kteří bojovali na východní i západní frontě, zničili představitele domácího odboje. To pokračovalo po r. 68 až do konce jejich vlády. Zločin zvaný Norbert snad ani nemusím uvádět.

Nevím jak panu Princovi, ale mně se po tomhle opravdu nestýská. A pokud se tohle „nestýskání“ dá nazvat antikomunismem, pak ano, pak jsem antikomunista. A prosil bych od pánů Princů výčet obdobných činů spáchaných na komunistech po roce 1989.

Dále píše pan Princ o rozkradených státních podnicích. Chtělo by to upřesnění - jde o plzeňskou škodovku, kterou dostal do kolen člen KSČ a agent StB pan Soudek, nebo Poldovku na Kladně, kterou dostal tamtéž další agent StB pan Stehlík? Nebo má pan Princ na mysli skutečně perfektně vyrobené lokomotivy vyjíždějící z bran ČKD už jako beznadějně zastaralé, protože odběratelé v rámci RVHP odmítali jakékoli "novosti"? Jen si vzpomeňme, jaké problémy dělaly Rusům ty zatracené tyristory nebo i jen prostá změna rozměrů matic z 13 na 14. Nebo má na mysli staletí budovaný lehký průmysl, který zničili komunisté přechodem na válečnou výrobu oceli a preferenci těžkého průmyslu? Nějak se v tom neorientuji. Dále píše o zemědělství, soběstačnosti, kvalitě potravin. Tak od začátku. Socialistické družstevnictví začalo druhou pozemkovou reformou, kdy zabavené pozemky byly předávány státním statkům a družstvům. Pak následovala tzv.technická úprava pozemků, kdy se sedlákům vyměnila staletí obdělávaná pole za bezcenné a vzdálené úhory. Pak přišlo stanovení povinných dodávek a to tak vysokých, že je nebylo možno splnit a za nesplnění vysoké pokuty a vězení. Pak nastoupila likvidace tzv.kulaků, kdy se nuceně stěhovaly celé rodiny okradené o majetky daleko od domova, ze sedláků se udělal třídní nepřítel. Takže celé to slavné socialistické zemědělství bylo založeno na zlodějně a zločinu. To skutečně nevím, co je na tom obdivuhodného. Kvalita potravin? Určitě si pamatujete - například - na amerického brouka (ti zlí imperialisté nám ho sem posílali v párech, aby se množil!) a na ty tuny DDT, kterými se zasypávala pole a které asi konzumujeme dodnes. Dobře si pamatuji na prodejny ovoce zeleniny s pachem shnilých brambor, sudem kyselého zelí, pár plechovkami s okurkami a sem tam nějaká zvadlá kořenová zelenina a v sezoně hlávkový salát plný hlíny. To mi opravdu nechybí.

A nejskvělejší věta - problémy mají mnozí občané s bydlením. To si fakt nepamatujeme na pořadníky na byty na národních výborech, na úplatky na byťáku, na "ceny" místností při směnách, kdy za každou další místnost jste vysolili deset tisíc jen to hvízdlo (pozor, při tehdejším patu někde okolo 2 000,- hrubého). Všichni si pamatujeme, jak se držely byty po babičkách, jak se manželé fiktivně rozváděli, aby měli byt pro děti.

A takhle bychom mohli pokračovat větu po větě. Pan Princ sepsal pěknou ptákovinu. Ale v jednom má pan Princ nepopiratelnou pravdu - leccos není v pořádku. On tvrdí, že to je tím antikomunismem a já se obávám, že je to tím, že žádný antikomunismus nepřišel. Nikdo nevzal komunisty k odpovědnosti za jejich činy. Vlastně tím naše politická reprezentace řekla a řekla to dost nahlas a zřetelně, že zločin se vyplácí. A obávám se, že už se tomu nikdo nepostaví.

Petr Mrázek
člen Vojenského sdružení rehabilitovaných
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.