Petr Němec: Armáda v ohrožení

31.03.2020 16:30

V době krize ohrožující republiku by bylo dobré mít jistotu, že máme silnou armádu, která nás ochrání. Je tomu ale tak? Události minulých týdnů tomu příliš neodpovídají.

Petr Němec: Armáda v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

Náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata na únorovém velitelském shromáždění prohlásil, že z armády zůstalo jen torzo. „Protivník je o generaci dál. Ruská technika už opravdu není naše cesta. Spojenci se nám technologicky vzdalují a potenciální protivník se dostává o generaci před nás,“ řekl.

To není příliš povzbudivé sdělení, zvlášť pokud zazní z úst vysokého představitele armády.

Paradoxem je, že na zpomalení armády má výrazný podíl právě korupční prostředí provázející armádní zakázky.

Podezřelé nákupy

Předražené zakázky, porušování podmínek tendrů, zvýhodňování na úkor konkurence. To vše jako by už od nepaměti patřilo k ministerstvu obrany. Od vzniku České republiky se v čele resortu vystřídalo 17 ministrů. Situace v oblasti zakázek se ale nemění. (viz)

Po velké kritice, která se kvůli předraženým nákupům na ministerstvo snesla, rezignoval na svoji funkci náměstek odpovědný za vyzbrojování Filip Říha. Vaz mu zlomily pasivní radary, předražené o téměř miliardu korun a mobilní rušičky, předražené taktéž o půl miliardy korun. Narostla i cena u tendrů na modernizaci tanků a vrtulníků, které se prodražily celkem o jednu a půl miliardy korun. V polovině února je ministr obrany dočasně pozastavil. (viz)

„Zakázky jsou v pořádku. Ty věci se v čase špatně sešly,“ říká nyní už bývalý náměstek ministra obrany.

Že si člověk, jehož samo ministerstvo označilo z odpovědnosti za předražené nákupy, ze situace nic nedělá, dokládá i zjištění z tohoto týdne. Bývalý náměstek prý dál pomáhá soukromým firmám s armádními zakázkami. (viz)

Zastavte Omnipol!

Bezpečnostní expert Jaroslav Štefec, který dění na obraně dlouhodobě kritizuje, má jasno: „Zrušte předražené zakázky na zbraně USA a Omnipolu! Investujte do ochrany českých občanů“, apeluje.

Jméno Omnipolu je v souvislosti s předraženými armádními zakázkami citované často. Byl to právě Omnipol, který byl u mnoha sporných kontraktů. Ačkoliv ministerstvo deklarovalo, že už bude armádní nákupy realizovat bez prostředníka, tedy napřímo, největší zbrojařská firma v ČR je natolik s ministerstvem provázána, že stále od resortu získává zakázky. Posledním kontroverzním počinem, který byl pak pod tlakem kritiky, zrušen, byl nákup business jetu pro vládní letku. (viz)

Jaroslav Štefec dodává: „Pro ČR nastává jedinečná šance vypovědět předražené zakázky MO, sdělit Omnipolu, že s těžce nadhodnocenými cenami mají smůlu a Američanům, že ty vrtulníky prostě nechceme. Už jednou se to povedlo, s gripeny po povodních v roce 2002. Za uvolněné peníze si konečně můžeme postavit armádu, která bude za něco stát a především bude schopná bránit ČR před reálnými hrozbami.“

Ve světle všech nadcházejících událostí nelze než souhlasit.

Petr Němec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …