Petr Prokeš: Co městská policie odpověděla na kritiku Mostečanů vůči problémovým osobám cikánského původu?

15.09.2016 11:52

Vedení mostecké městské policie reagovalo na připomínky obyvatel Mostu, které zveřejnil měsíčník Krušnohor v šestistránkovém článku nazvaném "Nespokojení lidé ze Stovek se ptají: Co bude dál? Jak je to s naší peticí?"

Petr Prokeš: Co městská policie odpověděla na kritiku Mostečanů vůči problémovým osobám cikánského původu?
Foto: Archiv Petra Prokeše.
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Stovky jsou deprivovanou zónou, která – pokud se urychleně něco nestane – se změní v sociálně vyloučenou lokalitu.

Krušnohor otiskl nejen poznatky slušných bydlících z denního kontaktu s problémovými osobami zpravidla cikánského původu, ale také fotografie zachycující, jak to aktuálně v lokalitě vypadá.

V Mostě platí „protivysedávací“ vyhláška. Zakazuje vysedávání na stavebních prvcích. Má znemožňovat shromažďování osob se závadovým jednáním. Cikáni jako kdyby o její existenci nevěděli. Ignorují ji – bez rozdílu věku. Foto: Petr Prokeš

„I přestože se domníváme, že odpověď z městské policie nereaguje na všechny popsané záležitosti úplně, zveřejňujeme ji v plném znění, aby si každý čtenář mohl udělat představu o tom, jak na problém Stovek nahlížejí ženy a muži oblečení do černých uniforem strážníků,“ napsal měsíčník.

Co tedy písemná reakce podepsaná ředitelem městské policie Ing. Jaroslavem Hrvolem obsahuje?

REZIGNACE? NE!

Máme za to, že hodnocení práce hlídek městské policie některými občany uvedené části města vyjádřené slovním spojením „rezignují na svojí práci“ je nemístné.

Hlídky městské policie odvádějí v úseku 2B značné penzum práce s přihlédnutím ke skutečnosti, že se jedná prakticky o střed města. V průběhu období leden – květen 2016 řešili strážníci v ulici Josefa Skupy 268 přestupků a uložili pokuty ve výši 23 400 Kč. Rozhodně nevynechávají ani dvory uvedených obytných bloků, ale to je skutečně práce pěších hlídek a nově zřízených hlídek asistentů prevence kriminality, kteří od letošního roku vykonávají službu v uvedeném úseku 2B. Práce motohlídek je specializována a jejich součinnost s pěšími hlídkami je konkretizována pokyny vedoucího směny. V uvedeném úseku je realizováno nařízení ředitele městské policie č. 04/06/2016 k opatření hlídek městské policie, včetně hlídek psovoda a cyklohlídek.

Od 8. března 2016 po poradě s oddělením Policie ČR je rozšířena hlídková činnost v tomto úseku o pěší hlídky státní policie. Na základě vašeho upozornění bylo provedeno šetření v ulici Josefa Skupy, konkrétně v okolí bloků 81 – 87 a vámi popisované závady nebyly zjištěny. Automobily byly řádně zaparkovány na místech k tomu určených, zeleň a parkovací místa čistá, tráva posekaná, průjezdy byly shledány čisté.

V průběhu kontroly bylo hovořeno s náhodnými občany, kteří vámi podané informace nepotvrdili. Jediným problémem, na který bylo občany upozorněno, je hlučné chování cikánských spoluobčanů.

Speciální problematikou této části města je provádění odtahů v případě nevhodného parkování osobních automobilů, které je strážníky detekováno, ale nelze využít odtahové vozidlo. Řešení spočívá ve vyrozumění majitelů automobilů a individuálním postihem.

Vzhledem k výše popsaným opatřením rozhodně nemáme pocit, že by v okolí „Zpívající fontány“ měla vzniknout jakási deprivovaná zóna, pocházející z nedostatku kvantity, proměnlivosti a kvality vnějších podnětů.

VYSEDÁVAJÍCÍ CIKÁNKY

Občanka předmětný konflikt nahlásila dne 12. června 2016 v čase 16.05 h, kdy oznámila, že u nich před vchodem stále vysedávají cikánky a požadovala, abychom jim vysvětlili, že schody nejsou jejich, že se tam nedá procházet atd. Všechny motohlídky v dané chvíli byly zadané řešením případů (na výjezdu).

První volná motohlídka dorazila na pokyn operačního dozorčího na místo v čase 16.28 h. Nikoho nezastihla. Pršelo. Komunikace operačního dozorčího s oznamovatelkou a motohlídkami je zaznamenána na audiozáznamu městské policie.

K věci dodáváme: Proklamovaný dojezdový čas na určité místo ve městě je od převzetí oznámení zhruba sedm minut při splnění podmínky, že vozidlo motohlídky je uvolněno k řešení oznámeného případu.

Dolní část třídy Budovatelů – hlavní komunikace v Mostě. Koncentrace shromážděných cikánských obyvatel zde dosahuje takové úrovně, že běžný chodec nemá prakticky možnost tudy bezproblémově projít. Foto: Petr Prokeš

NÁHLED OBYVATEL NA ROMY

Rušení veřejného pořádku, zejména nočního klidu, je obyvateli této lokality přičítáno zejména nepřizpůsobivým spoluobčanům, zpravidla Romům a bezdomovcům. Opakující se požadavky na zvýšení bezpečnosti jsou na Městské policii Most zaznamenávány od roku 2010 do současnosti. Nejedná se pouze o obytné bloky 93 – 94, nýbrž o lokalitu označovanou jako 2B, zejména o bloky 89 – 100 na třídě Budovatelů.

Občané vidí v Romech „Cikány“…

  • vyhýbající se práci a občanským povinnostem;

  • lidi nedodržující zákony, pravidla a přijaté způsoby chování;

  • osoby neschopné běžného bydlení a standardních sousedských vztahů;

  • osoby zneužívající sociální dávky.

Romové jsou pro obyvatele lokality těžko snesitelní jako sousedé v domě či v ulici. Jejich hlučné chování a jiný přístup k filozofii bydlení vyvolává značnou nevoli obyvatelů předmětné lokality. Odmítání platné legislativy, včetně obecně závazných vyhlášek města, hlučná komunikace navzájem, malá pozornost věnovaná výchově dětí, negace upozornění od spoluobčanů a další záporné vlastnosti typické pro romskou komunitu (např. necitlivý přístup ke společnému majetku či rychlá devastace přidělených bytů), vedou k odmítání společného soužití s touto komunitou většinovými obyvateli lokality.

Romům chybí vzdělání a kvalifikace. Možnost vzdělání je romské komunitě poskytována na stejné úrovni jako majoritní společnosti. Namísto snahy o získání vyššího vzdělání, žije mnoho romských rodin pouze ze sociálních dávek, jimiž stát přispívá zejména na péči o děti. Tuto skutečnost okázale prezentují jako povinnost státu. Na životní úrovni dětí se tato pomoc státu málo projevuje. Kromě nízkého vzdělání je dalším handicapem pracovní morálka neodpovídající požadavkům majoritní společnosti.

Mezi Romy je značná kriminalita. Velká část z nich si odpykává trest za organizovaný zločin. U Romů jsou ve značné míře rozšířeny závislosti na alkoholu, drogách a hracích automatech. Vztahy mezi obyvateli lokality a Romy lze charakterizovat jako stálé napětí. Stoupající agresivita romské populace vůči majoritní společnosti je zdrojem eskalujícího napětí. To občas propuká v projevy otevřeného nepřátelství.

V roce 2015 byla průběžně věnována zvýšená pozornost výskytu situační kriminality v lokalitě 2B. S přihlédnutím ke skutečnosti, že třída Budovatelů tvoří jednu z  páteřních komunikací města s vysokou hustotou obyvatel, nebyl zaznamenán neadekvátní nárůst uliční kriminality. I na tuto skutečnost se při řešení přestupkovosti v této lokalitě strážníci zaměřili s tím, že objasňují obyvatelům principy, kterými se při výkonu služby strážníci řídí.

Městská policie je povinna při výkonu služby dodržovat zásady stanovené legislativou České republiky, zejména zákonem č. 553/1991 Sb. (o obecní policii). K požadavkům obyvatel bylo vždy přihlédnuto. V rámci občanské vybavenosti byla městem realizována revitalizace vnitřních dvorů, parkovacích ploch, vybudováno nové dětské hřiště a opraveny dětské hrací plochy ve vnitřních dvorech a proběhly další stavební práce, které zvýšily komfort bydlení obyvatel této lokality.

BEZPEČNOST

Souběžně s občanskou vybaveností bylo přistoupeno k zavedení nových bezpečnostních prvků. V uvedené lokalitě byl průběžně renovován kamerový systém, který monitoruje bezpečnostní situaci jak na třídě Budovatelů, tak v ulici W. A. Mozarta. Základna městské policie byla přestěhována z ulice V. Nezvala do ulice Vl. Majakovského. Počínaje květnem 2014 byly do této lokality nově zařazeny dvoučlenné pěší hlídky, které vykonávají 24hodinovou obchůzkovou službu. V letní době, počínaje rokem 2015, byly v ranní směně posilovány dvoučlennou cyklohlídkou. Jako základna uvedených hlídek byla v komplexu zimního stadionu vybudována služebna Městské policie Most.

(Ing. Jaroslav HRVOL, ředitel Městské policie Most)

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka