Petr Prokeš: Gádžové, pakujte se! aneb Stane se Most jednou velkou sociálně vyloučenou lokalitou?

14.10.2016 7:34

Mně se zdá, že agresivita cikánů a nepřizpůsobivých narůstá, stejně jako strach bílých z možných útoků na ně. Nesním a nemám v sobě pár piv. Jsem střízlivý.

Petr Prokeš: Gádžové, pakujte se! aneb Stane se Most jednou velkou sociálně vyloučenou lokalitou?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romové v Mostě

Ke chmurným předpovědím mě přinutila kolegyně novinářka pracující v redakci celostátních novin. Zavolala mi, protože se v Praze od někoho dozvěděla „drb“, že u nás na českém severozápadě „houstne“ atmosféra. Protože chodím ulicemi města Mostu (druhého největšího v Ústeckém kraji a čtrnáctého největšího v Česku) a mám možnost pozorovat chování lidí, rozpovídal jsem se o vlastních zkušenostech. A musím říci, že na tom atmosférickém „houstnutí“ opravdu něco je.

Když nyní fotím ve Stovkách (proslulé lokalitě Mostu postupně devastované cikány a nepřizpůsobivými), křičí na mě zde „žijící“, abych toho nechal, jinak že mi hned rozbijou hubu, nebo si na mě někde počkají a zmlátí mě, rozdrtí mi hlavu kameny, nebo že mi uříznou „ptáka“, abych se nemohl rozmnožovat; v jemnější formě se dozvídám, že jsem debil, kterému foťák do ruky vůbec nepatří. V litvínovském Janově i mosteckých Stovkách mi slušní bydlící lidé vyprávěli třeba o tom, že cikáni křičí na bílé, že oni (cikáni) jsou tady doma a že se my (gádžové) už brzo budeme pakovat (stěhovat). Ostatně podobná slova zazněla také v diskusi občanů na zářijovém zasedání mosteckého zastupitelstva jako informace o tom, co se vůbec kolem slušných obyvatel města děje.

Když procházím Mostem, v některých částech se mi zdá, že jsem v asijském městě. Všude „opálení“ spoluobčané. Na sídlišti Liščí Vrch se situace rychle zhoršuje a zdá se, že brzo dosáhne úrovně situace ve Stovkách, lidově zvaných Chanov 2. Neveselo je také přímo v centru města – naproti magistrátu, v ulici M. G. Dobnera (lidově Chanov 3) a u nákupního střediska Rozkvět, kde ulice Ve Dvoře a U Věžových domů si vysloužily lidové označení Bronx a Chanov 4. Zdá se vám rychlost těchto změn „normální“?

Před několika lety tehdejší náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková (Sdružení Mostečané Mostu) uzavřela celostátně významné jednání odborníků u kulatého stolu důrazným upozorněním, že pokud se tyto problémy nebudou řešit okamžitě, pak o Mostě přestaneme mluvit jako o městě s jednou sociálně vyloučenou lokalitou (Chanov) a dvěma deprivovanými zónami (Stovky, Liščí Vrch), protože už nebudou existovat. Most se totiž stane jednou velkou sociálně vyloučenou lokalitou. Tehdy mě pořádně zamrazilo v zádech. Nyní se mi to mrazení vrátilo.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…