Petr Prokeš: Jsem zcela v šoku z právní kvalifikace, kterou učinila mostecká policie

26.05.2017 9:40

Osobní stanovisko k vraždě zvířete a postupu Policie ČR (adresováno tiskové mluvčí mostecké policie):

Petr Prokeš: Jsem zcela v šoku z právní kvalifikace, kterou učinila mostecká policie
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Vážená paní Světláková, tisková mluvčí Územního odboru Policie ČR v Mostě,

známe se řadu let (bojím se říci, že desetiletí), takže můžeme hovořit (nebo si psát) zcela otevřeně.

Jsem zcela v šoku z právní kvalifikace, kterou učinil některý z Vašich spolupracovníků. Možná byste dotyčného veřejně neznámého měla poučit o tom, že vývoj v tomto státě konečně trochu popošel kupředu a že na základě novely nejméně jednoho ze zákonů přestalo být zvíře věcí! Váš kolega tedy nemůže hodnotit vraždu zvířete nebo jakékoliv jeho zdravotní poškození jako přestupek proti majetku.

Nejsem právníkem, ale selský rozum mi napovídá, že jestliže platí zákon, tak zvíře není (neživotný) majetek. Zvíře je prostě živý organismus. Vašemu panu kolegovi - neznalci zákona - zřejmě unikla tato skutečnost. Už ona sama o sobě - neznalost - je zralá na to, aby dotyčnému měl být dán okamžitý vyhazov z řad lidí pracujících pro Policii ČR. Muži a ženy zákona mají mimo jiné chránit živé organismy před vraždícími individui. Pro takový přehmat nemám jiné vysvětlení - pokud nejde o zlý úmysl. Překvapuje mě proto, že vedoucí územního odboru pan Volprecht, jehož si jinak velice vážím (stejně jako Vás), nekoná. Proč člověk, který považuje zvíře za majetek (čili něco neživotného), je nadále zaměstnán v řadách lidí pracujících pro Policii ČR?

Připadá Vám normální (či běžné), že kdosi pod vlivem čehosi (a nemusí to být zrovna alkohol) vpraví do těla živého organismu tři rány naprosto bezbranného zvířete? Mám se těšit jako dosud živý organismus žijící v okrese Most na stejný osud? To zvíře - živý organismus ze zákona - se chovalo naprosto přirozeně a svým chováním se nedopustilo žádné škody - a ještě k tomu zaplatilo svým životem? A jakým způsobem? Nemáte pocit, že způsob úmrtí je týráním? Jak je možné, že pachatel, jenž naprosto bezdůvodně způsobil smrt živého organismu za obrovské bolesti a trápení, se těší svobodě? Nemá ten, kdo rozhodl v Policii ČR Most o přestupku či přečinu černé svědomí? A nejde jen o úmrtí - jde o celkové obrovské poškození živého organismu v okamžiku střelby. Co tedy dělá mostecká Policie ČR pro to, aby živé organismy - konkrétně občany - ochránila před takovými individui, kteří si beztrestně vezmou naprosto bezdůvodně do rukou zbraň a zastřelí bez jakékoliv příčiny živý organismus? Vraždy budou pouze přestupky?

Neplánuje náhodou Územní odbor Policie ČR v Mostě trestní pogromy proti strážníkům městských a obecních policií v kraji, kteří v souladu s platnou legislativou vysvobozují bezbranné živé organismy uvězněné v přehřátých interiérech automobilů rozbitím oken vozů a přepravením k veterinárním lékařům k záchraně života těchto organismů z důvodu dehydratace?  

Ne, nezlobte se. S takovou právní klasifikací, kterou předvedl Územní odbor Policie ČR v Mostě, se nemohu ztotožnit. Budu případ velice podrobně sledovat a jestliže budu nespokojen s výsledkem šetření, požádám GIBS o přešetření. Říkám to zcela na rovinu. I já - stejně jako každý jiný občan mosteckého okresu - jsem díky své pracovní i společenské činnosti zralý "na odstřel", např. stejně jako každý jiný novinář - a podcenění případu bezdůvodné likvidace živého organismu v zahrádkářské kolonii ze strany Územního odboru Policie ČR Most je neskutečně varující pro všechny obyvatele Mostecka a Ústeckého kraje. Mimochodem i já - stejně jako kolegové novináři a ostatní občané žijící v okrese Most - jsem žijící organismus.

Vzhledem k tomu, že jde o veřejnou záležitost, k níž se vyjádřilo v tomto okamžiku nejméně 40 tisíc lidí, považuji za morální a v souladu se zákony České republiky přeposlat toto moje osobní stanovisko i kolegům z médií. Ostatně činnost Policie ČR má  být kontrolována obyvateli Česka - jak tvrdí Policejní prezidium i Ministerstvo vnitra ČR a lidskoprávní organizace.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.