Petr Prokeš: Počínání města pod vedením primátora Paparegy je skandální, tvrdí vlastníci pozemků

06.06.2017 19:12

Vlastníci pozemků v lokalitě Na Sadech v Mostě uspořádali tiskovou konferenci. Novináře na ní informovali o své nespokojenosti, jež se týká dění kolem návrhu nového územního plánu statutárního města. Ten má být podle zákona schválen nejpozději do roku 2020. Na tiskovku nečekaně zavítal primátor Jan Paparega (nestraník zvolený za Severočechy Most). Atmosféra zhoustla.

Petr Prokeš: Počínání města pod vedením primátora Paparegy je skandální, tvrdí vlastníci pozemků
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

KONEC SNU? – „Klub Splněný sen s chovem koní a pěstováním ovoce jsme budovali dvacet let. Nesprávným rozhodnutím se ocitneme obklopeni domy a nebudeme moci ven. Klub můžeme zrušit,“ takto reagoval majitel Rudolf Weber. „Chodí k nám děti i dospělí. V podstatě vidí zbytek vesnické kultury. Pěstujeme ovoce v bio kvalitě, vlastníme 14 koní, máme možnost s nimi vyjíždět do přírody,“ uvedl majitel. S manželkou budoval klub právě kvůli venkovským tradicím a přírodě. „Nedovolili bychom si to, kdybychom věděli o změně územního plánu. Nesouhlasíme s ní. Proto jsme se připojili k protestujícím vlastníkům pozemků. Vadí nám, že budeme obklopeni domy. Těmto lidem, kteří si Na Sadech nakoupili stavební pozemky, těm je chtějí vzít. Mají se změnit v pole a zeleň. Tady v Mostě chtějí stavět, a my ve Vtelně nechceme. Politici to dělají přesně naopak. Všichni vědí, že se to děje kvůli otci primátora, který si nakoupil pozemky. To se mám kvůli tomu někam i s klubem přestěhovat? Pozemky nakoupil až po mně. Byl jsem tam dřív. S nikým z Vtelna to nebylo probíráno. Nikdo nevěděl, co se děje,“ uzavřel rozzlobeně svoje vyprávění Rudolf Weber.

JE TO NARUBY – Podstatu problému vystihl Rudolf Weber jasně. Je to opravdu naruby. On bydlí ve Vtelně, kde podniká a kde firma Bestle, kterou vlastní otec primátora, má koupené pozemky a hodlá na nich stavět rodinné domy. V Mostě, kde je velká lokalita Na Sadech, určená podle platného územního plánu pro výstavbu rodinných domů a objektů poskytujících obyvatelům služby, se naopak stavět nemá. A to i přesto, že jsou zde vlastníci pozemků a restituenti, kteří pozemky dostali náhradou.

TVRDÝ BYZNYS? – Podivně působí zjištění, že v návrhu nového územního plánu je v Mostě zrušeno sedm lokalit pro výstavbu rodinných domů a kdosi vyvíjí úsilí, aby byla pouze jediná – vtelenská (s pozemky vlastněnými otcem primátora). Otevřeně se také hovoří o podezření, že likvidace konkurence s pozemky nahrává primátorovu otci, který s nimi bude obchodovat (tedy také určovat cenu, v bezkonkurenčním prostředí bude jistě vysoká) a tudíž vydělávat. Mluví se o částkách pohybujících se od 1 200 až do 1 500 korun za metr čtvereční.    

Rudolf Weber oznámil, že pokud vstoupí v platnost změny územního plánu, jeho klub Splněný sen bude muset ukončit činnost.

UVEDENI V OMYL? – Vlastníci pozemků v lokalitě Na Sadech se obávají, že dojde ke znehodnocení jejich pozemků. Vadí jim také jednání magistrátu, který s nimi nekomunikuje (jak vlastníci tvrdí), a proto ani nevědí, že již neplatí stavební povolení na výstavbu rodinných domů. Jeho platnost vypršela. Vedení města našlo viníka hned. Jsou to vlastníci, kteří se nedohodli na zasíťování lokality (vybudování inženýrských sítí). Vlastníci si ale myslí, že byli uvedeni v omyl, protože ti věřili, že když město usilovalo o vydání stavebního povolení (a dostalo ho) a nechalo dokonce zpracovat urbanistickou studii lokality s výstavbou rodinných domů, počítalo tedy i se zasíťováním pozemků. Nespokojenost dovedla jejich vlastníky až k uspořádání tiskové konferenci, jež měla spíše charakter protestní akce.

 Vlastníci ukázali novinářům na návrhu územního plánu sedm lokalit vyřazených ze zón výstavby rodinných domů.

PÍSEMNÉ PROHLÁŠENÍ – „Dovolte mi, abych přečetl prohlášení vlastníků pozemků Na Sadech,“ zahájil akci svolavatel Pavel Mleziva. V prohlášení nazvaném „Počínání naší radnice pod vedením primátora Paparegy je skandální“ se říká:

- Město Most pod jeho vedením zrušilo celkem sedm lokalit k výstavbě rodinných domů.

- Novým územním plánem vznikla pouze jedna nová lokalita pro výstavbu rodinných domů, která je ve vlastnictví jeho otce – Ivana Paparegy.

- Po nástupu primátora Paparegy k moci v roce 2014 byla zóna Na Sadech, u které stojíme, z budoucí výstavby vyškrtnuta a nahrazena právě lokalitou primátorova otce. Jediným argumentem pro její zrušení je to, že se majitelé pozemků nedohodli a území je nedostupné, což je nepravdivé tvrzení.

- Paradoxem je, že město Most je jedním z největších vlastníků pozemků v dané lokalitě, které jsou uvedenou změnou znehodnoceny, a město tím přijde o majetek v řádu desítek milionů korun.

- Město Most nepochopitelně ruší lokalitu Na Sadech pro stavbu rodinných domů a výměnou za to prosazuje stavbu v ovocném sadu ve Vtelně. Tato výměna jde proti základním urbanistickým zásadám rozvoje města. Sám zhotovitel návrhu (Atelier T-plan) o lokalitě Na Sadech tvrdí, že je pro stavbu rodinných domů vhodnější, zato lokalita ve Vtelně je vysoce finančně a technicky náročná. Tato náročnost přinese městské pokladně velké výdaje při budování zcela nové infrastruktury.

- Změna územního plánu s sebou přináší možnost výstavby rodinných domů v horší lokalitě, s vyššími náklady, znehodnocení nejen městských pozemků dlouhodobě určených pro výstavbu rodinných domů a zisk primátorova otce ve výši kolem 150 milionů korun.

- Otázkou je, kdy zhotovitel nového územního plánu dostal pokyn pro vyloučení lokality Na Sadech z výstavby rodinných domů na úkor nové lokality ve Vtelně, kdo dal zhotoviteli pokyn a jaký konkrétní důvod k tomu uvedl?

- Jsme připraveni se bránit všemi prostředky, abychom podvodu zabránili.

Tolik znění prohlášení vlastníků, kteří jej na místě před novináři podepsali. Šlo asi o tři desítky lidí.

Územní studie výstavby v lokalitě Na Sadech z roku 2012.

OTÁZKY NOVINÁŘŮ – ODPOVĚDI VLASTNÍKŮ

- Jak se chcete bránit? To přesně nevíme. Konkrétně to řešíme. Vývoj proběhl velice rychle. Potkali jsme se na veřejném projednání návrhu územního plánu. Máme dvě varianty řešení.

- Skončil příjem připomínek. Poslali jste je včas? Všichni, kdo byli přítomni na veřejném projednání, podali námitky či připomínky.

Tři roky se ví o tom, že se bude připravovat nový územní plán. Dalo se využít té doby, abyste se ozvali? Někteří se o to pokoušeli, ale vždycky to narazilo na to, že město řeklo, že tam nejsou komunikace a infrastruktura. Město se samo historicky o to zasadilo, že infrastrukturu pro vlastníky, kteří budou území dál rozvíjet, vybuduje. V roce 2012 byla dokonce vytvořena studie. Bylo vyřešeno napojení na komunikace a sítě. Uprostřed území měla vzniknout kruhová křížovka.

- Dokázali byste se dohodnout na nezastavitelnosti? Měli jsme schůzku, na níž jsme se shodli, že se ze všech sil budeme snažit situaci zvrátit, jasně vyřešit infrastrukturu, aby pozemky byly reálně zastavitelné a obyvatelné.

- Některými vlastníky jsou ale senioři… To nevadí. Senioři mají svoje děti nebo jiné příbuzné. Vědí to a potvrdili svůj zájem.

- Magistrát se odvolává na stavební zákon, který říká, že pokud po dobu pěti let je zastavitelnost v nečinnosti, že obec může změnit územní plán… Ale ani město nic nedělalo. Mohlo nabídnout svoje pozemky soukromým osobám nebo firmám. Ale není pravda, že se nic nedělo. Bylo přece zpracováno stavební povolení. Mělo ho město. Kromě toho je tady stavební studie z roku 2012. Celou dobu žijí vlastníci v přesvědčení, že město lokalitu zasíťuje. To, že se něco změnilo, jsme se dozvěděli až nyní. Proč město neposlalo 33 majitelům pozemků potřebné informace? Ať nám nikdo nevkládá do úst, že se nic nedělo!

Nezvaný návštěvník Jan Paparega (vpravo) diskutuje s vlastníky pozemků i novináři.

NEČEKANÝ HOST – Kde se vzal, tu se vzal primátor Jan Paparega. Ihned vyjádřil nespokojenost nad skutečností, že na tiskovku nebyl pozván (není novinářem, pozn. red.). Potom pohovořil o platnosti stavebního povolení, která vypršela 31. prosince 2010. Sdělil, že při příchodu na akci slyšel několik nepravd a začal se vlastníků ptát, jak dospěli k částce překračující 100 milionů korun, kterou si má vydělat jeho otec. „Tato debata je lichá. Jádro pudla je jinde,“ nechal se slyšet primátor. „Neškoďte nám!“ vyzval Rudolf Weber. „Jsem tady, protože si mě neustále někdo bere do úst. Za nikoho se neschovávám. Zastupitelstvo není Paparega. A chci s vámi o tom mluvit,“ řekl primátor.

„NEBUDU ZASAHOVAT“ – Chvílemi byla napjatá atmosféra, kterou se Jan Paparega snažil zklidnit komunikací s vlastníky: „Podávaly se připomínky k návrhu nového územního plánu. Územní plán se zatím neschvaluje. Je v rozpracovanosti. Je to pracovní materiál. Připomínky a námitky se budou vyhodnocovat. Nevím kolik jich je. Počkejme na to, až se vyhodnotí a od toho se odrazme. Již v této fázi nebudu do toho nijak zasahovat. Je mi úplně jedno, zda tam bude tato nebo jiná lokalita. Mohu vám slíbit, že až budou vyhodnoceny připomínky, ode mne půjde jediný pokyn paní inženýrce Mazurové, aby s krajským úřadem projednala možnost, aby se tato lokalita v novém územním plánu promítla jako zóna stavební. Takto bych to dneska uzavřel. Je to jediné, co vám nyní mohu říci,“ sdělil primátor. A chtěl odejít. (Poznámka redakce: Jan Paparega nemůže dát zmíněné Ivě Mazurové závazný pokyn, protože není jeho podřízenou. Stavební úřad, kde je jmenovaná pracovně zařazena, je státní. Potvrdil to sám primátor, když byl na zasedání zastupitelstva dotazován Berenikou Peštovou z hnutí ANO 2011 na to, co dělal na krajském úřadu, kde mělo probíhat jednání o mosteckém územním plánu.)

Shromáždění nespokojení vlastníci a jejich pozemky v lokalitě Na Sadech (v pozadí).

OHLASY – „Jsem původní restituent. Po mém dědečkovi jsem sdělila restituční nárok. Jde o pozemky, které zabraly doly. Tady Na Sadech jsem dostala náhradou stavební parcelu. A vy mi teď z té parcely uděláte louku. Byla bych okradená,“ neudržela se před odchodem primátora z akce Eva Salačová. „Doufám, že primátor splní to, co tady řekl. Budeme se snažit dál o to, abychom tady stavěli,“ ozval se Václav Šebek a další přítomní po odchodu prvního muže Mostu. „Je divné, že město nekomunikuje. Něco za tím bude,“ bylo slyšet pochybnosti z mnoha úst rozcházejících se vlastníků pozemků.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty