Petr Prokeš: Přijede ministr Chvojka znovu do Mostu?

17.03.2017 11:12

Bylo osm stupňů pod nulou. Cikáni byli zalezlí v bytech. Proto byl na veřejných prostranstvích klid a pořádek. Mezi lidmi bydlícími v Mostě zavládla obava, že nový ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka podlehne dojmu, že se v problémové lokalitě Stovky, kterou na konci ledna navštívil, žije dobře.

Petr Prokeš: Přijede ministr Chvojka znovu do Mostu?
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Něco podobného zažili bydlící v domech spravovaných Stavebním bytovým družstvem Krušnohor Most v litvínovském sociálně vyloučeném Janově loni, když předchozí ministr Jiří Dienstbier řekl, že Janov je krásné sídliště, když předtím odmítl pozvání vedení družstva, aby si společně prohlédl vybydlené byty a domy.

Pozvánku nepřijal – a proto tu hrůzu neviděl na vlastní oči. Není divu, že se mu v Janově stojícím na úpatí vrchů Krušných hor líbilo.

Mostečtí hostitelé, obohacení o tuto negativní zkušenost ze sousedního Litvínova, nechtěli, aby se opakovala, a proto primátor 66tisícového statutárního města, rozkládajícím se pod hradem Hněvínem, Jan Paparega (nestr. za SčMo) nenechal nic na náhodě a s novým ministrem při pracovním obědě otevřeně pohovořil.

Nový ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka během rozhovoru s novináři v mostecké problémové lokalitě Stovky. Foto: Petr Prokeš

Jana Chvojku upozornil na to, že v průběhu své první návštěvy Mostu získá neobjektivní obrázek o životě v deprivované zóně Stovky. Kvůli mrazu jsou tamní obyvatelé uzavřeni v bytech, proto nevyřvávají po ulicích a chodníky, vozovky a veřejná prostranství neznečisťují, přístupná zařízení a domy nedevastují v obvyklé míře. Prostě Stovky jsou v chladném počasí málem vzorná část města. „Je škoda, že jste nepřijel v létě,“ zdůraznil primátor. To by Jan Chvojka viděl na vlastní oči pravou tvář života v lokalitě. Spatřil by Stovky proměněné v místo, kde slušní lidé nemohou žít. Tento stav je zde po většinu roku.

Totéž zopakovali ministrovi i novináři na místě samém. Jan Chvojka se prošel Stovkami za doprovodu svých spolupracovníků z Úřadu vlády a Agentury pro sociální začleňování. Jeho reakce na slova vyřčená primátorem a novináři se dostavila. „Nevylučuji, že bych mohl v létě přijet,“ sdělil žurnalistům.

Na první březnové tiskové konferenci po zasedání Rady města Mostu Jan Paparega oznámil, že přece jen pozve Jana Chvojku. „Předpokládám, že návštěva by se mohla uskutečnit v květnu,“ řekl. Místní lidé dobře vědí, že tou dobou již bývá teplé počasí a ve Stovkách to proto pěkně vře. Ve dne i v noci.

Navštíví ministr Chvojka Most ještě jednou? Přijme pozvání na nepěknou podívanou zachycenou vlastníma očima?

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…