Petr Prokeš: To není Janov, ale Most aneb Jak se taky (ne)dá bydlet

11.06.2016 7:35

Výpověď z nájmu bytu dostal od představenstva družstva muž bydlící v bloku 626 v České ulici na Výsluní. Důvodem výpovědi byla nejen narůstající dlužná částka (muž byl neplatičem), ale také neschopnost užívat byt za účelem, k němuž je určen.

Petr Prokeš: To není Janov, ale Most aneb Jak se taky (ne)dá bydlet
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Zápach vycházející z bytu skrze uzavřené dveře, obavy ze šíření štěnic, neurvalé chování bydlícího, dělání nepořádku jím i ve veřejných prostorách domu, ale také kolem objektu – to byly poznatky, které jsme získali při návštěvě domu od zde bydlících.

Již při vstupu do předsíně jsme měli co dělat, abychom neomdleli, protože zápach byl velmi intenzivní. Výrazný „estetický“ zážitek při vstupu do „obýváku“ předčil naše očekávání. Všude neskutečný nepořádek. Ostatně naše fotografie o tom vypovídají nejlépe. V bytě o velikosti 1+kk se podle našeho názoru nedalo vůbec bydlet, přesněji nedokázali jsme si představit to, jak muž vlastně bydlí. I když byl zřejmě milovníkem shromažďování odpadků, měl zřejmě rozvinutý sexuální život, protože v obrovském množství papírového odpadu jsme nalezli překvapivý počet výtisků různých pornografických časopisů.

Lidem v domě jistě spadl kámen ze srdce, když se dozvěděli, že muž se sem již nemůže vrátit. Zástupce agentury DON 2, která pro Krušnohor vymáhá dlužné částky, byt úředně zapečetil.

Když před několika málo lety ministerští úředníci zařadili Výsluní a sousední Liščí Vrch mezi deprivované zóny (předstupeň sociálně vyloučené lokality), mnozí Mostečané se tomu smáli nebo nad tím mávli rukou a pomysleli si něco o přihlouplých pražských úřednících. Jiní si zase mysleli, že jde o důmyslný trik potřebný pro získání státních dotací na zlidštění panelových domů a vylepšení jejich vybavenosti, na humanizaci sídliště. Shodou okolností ve zhruba stejném čase statutární město Most a SBD Krušnohor uspořádaly ruce v ruce na magistrátu celostátní diskusní „kulatý stůl“ k problematice soužití s nepřizpůsobivými. Dvouhodinové jednání o ničem (pro nepochopení účastníků odjinud) uzavřela tehdejší náměstkyně primátora Hana Jeníčková varovnými slovy: „Jestliže se okamžitě nezačnou tyto problémy řešit, pak brzo nebudeme o Mostě hovořit v souvislosti s existencí jedné sociálně vyloučené lokality (Chanov) a tří deprivovaných zón (Stovky, Výsluní Liščí Vrch), protože Most se stane jednou velkou sociálně vyloučenou lokalitou.“

Netrvalo dlouho a varovně znějící slova začínají být realitou. Důkaz o tom přinášejí tyto snímky i neustále rostoucích počet nepřizpůsobivých v Mostě.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…