Petr Prokeš: Úřednice, která způsobila opakování voleb do Senátu, se stala tajemnicí magistrátu

15.01.2017 15:50

Stalo se neuvěřitelné! Úřednice, která svojí nedbalostí či úmyslným jednáním zavinila opakování voleb do Senátu, se stala tajemnicí Magistrátu města Mostu. Její jmenování do funkce podpořila Rada města Mostu a dokonce i ředitel Krajského úřadu v Ústí nad Labem.

Petr Prokeš: Úřednice, která způsobila opakování voleb do Senátu, se stala tajemnicí magistrátu
Foto: Archiv Petra Prokeše.
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

To, co zaznělo z úst mosteckého primátora na poslední loňské tiskové konferenci po zasedání rady města jako vtip s pořádně hořkou příchutí, se stalo 1. ledna 2017 skutečností. Úřednice, která buďto nezná volební zákon nebo jej nechce respektovat, nyní řídí přes dvě stě úředníků magistrátu. Jako kdyby kvůli její špatné práci neměl senátní volební obvod Most uříznutou celostátní ostudu! Mostecko je jediným volebním obvodem, kde se volby do Senátu musejí opakovat.

Nejvyšší správní soud zrušil výsledky těch původních pro postup Magistrátu města Mostu, který odmítl z voleb stáhnout podvodnou kandidaturu Aleny Dernerové, jež se na veřejnosti prezentovala jako kandidátka politického hnutí Severočeši.cz (S.cz), ačkoliv ji tuto hnutí nenominovalo. Zodpovědnou osobou za postup magistrátu byla jednoznačně úřednice Jana Čejková.

„Tajemník byl vybrán. Vybranou byla paní inženýrka Čejková, která tady působí jako vedoucí odboru kancelář primátora a tajemníka,“ oznámil na tiskové konferenci primátor Jan Paparega (nestraník za Severočechy Most). Radní byli o doporučení výběrové komise informováni.

Podpis úřednice Magistrátu města Mostu Jany Čejkové na nezákonném dokumentu, který znemožnil stažení podvodné kandidátky Aleny Dernerové a ve svém důsledku znamená opakování voleb do Senátu.

Primátor uvedl, že výběrového řízení se zúčastnili čtyři adepti. Proč tedy výběrová komise dala přednost ženě, která nezná nebo nechce znát volební zákon a rozhodla špatně? „My ji považujeme za velmi kvalitní úřednici, která má naši plnou důvěru,“ odpověděl Jan Paparega na dotaz. „Mám na to trošku jiný názor,“ dodal ke kritické poznámce o nevhodném výběru primátor.

Tajemník může být komisí vybrán, ale souhlas ke jmenování do funkce musí dát ředitel krajského úřadu. I to se stalo.

Jak je vůbec možné, že zájemkyně o tajemnický post, která udělala ve své práci zásadní chybu, může být jmenována do nejvýznamnější úřednické funkce na magistrátu? „Vítězná uchazečka podle sdělení výběrové komise, která rozhoduje podle zákona o úřednících, splnila všechny podmínky výběrového řízení. Součástí podmínek je i doložení výpisu z rejstříku trestů, jež dokazuje, že jde o bezúhonnou osobu a není proti ní vedeno žádné trestní stíhání. Toto uchazečka splnila. Ředitel krajského úřadu jednal podle zákona o úřednících,“ dozvěděli jsme se od tiskové mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělové.

Opravdu „jen“ stačí splnit podmínky výběrového řízení a na kvalitě osoby, která nyní šéfuje úředníkům magistrátu, až zas tak moc nezáleží? Morální kritéria jsou již zanedbatelná? Co si o tom má myslet veřejnost? Poté, co úřednice usedla do šéfovského křesla, lze snad už jen doufat v to, že se pro ně nestane vzorem v porušování zákonů a že svoji práci budou její podřízení vykonávat zodpovědně jako doposud.

V případě Jany Čejkové je pozoruhodná ještě jedna věc.

V politických kuloárech (ale i v široké veřejnosti) se hovořilo také o možném naplnění skutkové podstaty trestných činů maření úředního rozhodnutí a maření přípravy a průběhu voleb. Dokonce se šířily zvěsti o tom, že bylo podáno několik trestních oznámení. „Mostecká policie žádné takové oznámení neprověřuje,“ sdělila překvapivě tisková mluvčí Územního odboru Policie ČR v Mostě Ludmila Světláková.

V kontextu tohoto vývoje se mezi lidmi začalo spekulovat o tom, zda jmenování do funkce tajemnice magistrátu není pro Janu Čejkovou „odměnou“ za její předvolební rozhodnutí o nestažení kandidátky Aleny Dernerové. Kdyby totiž porušení volebního zákona prošlo u soudu bez povšimnutí, těžit z dosaženého volebního výsledku by mohli zelenkovci a schwarzovci (tedy odtrženci z politického hnutí Severočeši.cz), kteří viditelně chtěli Alenu Dernerovou protlačit do Senátu za zády hnutí. Jiří Zelenka je mocný mostecký podnikatel s mnoha zájmy (včetně politických) a dělá asistenta svému kamarádovi, sněmovnímu poslanci Bronislavu Schwarzovi (ten je zařazen v klubu hnutí ANO). Právě Jiří Zelenka je velkým podporovatelem Aleny Dernerové.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…