Petr Prokeš: V „panelákově“ uzavření lidé otevírají dveře

06.06.2017 14:40

O 66tisícovém okresním městě pod hradem Hněvínem – severočeském Mostě – se říká, že je „panelákovem“ a že betonové králíkárny nutí bydlící k izolaci od ostatních. Po návratu z práce (z hospody, herny, drogového doupěte či hřiště) za sebou zabouchnou dveře a nechtějí o světě za nimi už slyšet.

Petr Prokeš: V „panelákově“ uzavření lidé otevírají dveře
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Psychologové, psychiatři a další odborníci na lidskou duši se ještě nedávno předháněli v publikování materiálů o škodlivosti „betonového“ způsobu života. Cosi se ale mění. V Mostě určitě.

Není to ještě tak dávno, kdy bydlící v betonové králíkárně odborníkům v bílých i jiných pláštích svých chováním přitakávali. Po čase ale postupně zjišťovali, že stačí vzít za kliku a dveře otevřít. A to překvapení! Ono se jimi dá vyjít ve volných chvílích ven a tam si užívat rozumných kratochvílí obohacujících právě tu lidskou duši!

Všimli si toho organizačně schopní lidé a začali pozvánkami lákat na různé akce. Začalo to nesměle – například oslavami dětského dne před StarColorem. Bylo plno. Není proto divu, že počet akcí narůstal. Přidaly se závody dračích lodí, oslavy Edwarda Kelleyho, Mostecká slavnost a další a další akce. Velké i malé. Lidé přestali být anonymními jedinci, utopenými v betonové džungli. Poznali, že v houfu se to lépe táhne a že je hned veseleji. Údajně až třicetitisícová účast na loňské Mostecké podkrušnohorské slavnosti hovoří za vše.

Závody dračích lodí na jezeře Matylda se staly novou tradicí Mostu. Každoročně přilákají až 10 tisíc diváků. Foto Petr Prokeš

Ještě nedávno byl Kostel na kolečkách (Fler jarmark) novinkou, dnes se už hovoří o založení nové tradice spjaté nejen se šikovností lidských rukou vytvářejících na první pohled krásná dílka. A protože je zapotřebí věnovat čas i našemu zdraví, uskutečnil se v Mostě v květnu první Superfestival zdraví. Vzhledem k celosvětovému tlaku na vedení zdravého způsobu života se dá téměř se stoprocentní jistotou předpovědět, že nebyl naposledy.

A všimli jste si také toho, že v myslích lidí přestal být „panelákov“ panelákovem? Hodně z nás, bydlících ve městě pod Hněvínem, již hovoří o Mostě jako o pěkném městě. Je v něm hodně zeleně, barev na fasádách zrekonstruovaných domů, v okolí spousta příležitostí ke sportování. Dokonce se nám v panelácích začalo líbit a také odborníci na ně změnili názor. Jde o stavby reprezentující racionálně vedené moderní bydlení. No prostě paráda!

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.