Petr Prokeš: Vánoce Vánoce přicházejí, ale jinak aneb Ohlédnutí za adventem končícího roku

31.12.2016 20:59

Vánoce Vánoce přicházejí – zpívá se ve šlágru ze 60. let minulého století. Ve srovnání s hektickým dneškem to byly pohodové časy.

Petr Prokeš: Vánoce Vánoce přicházejí, ale jinak aneb Ohlédnutí za adventem končícího roku
Foto: Archiv Petra Prokeše
Popisek: Novinář a tiskový mluvčí Petr Prokeš.

Tehdy se na svátky klidu a pohody v duši pod ochranou pevné hráze socialismu a míru těšili caparti i dospělí. Byly to opravdu svátky klidu a míru, které nepokazil ani připálený smažící se kapr či záclony zapálené od plamene svíčky na stromečku. Rodiny byly rády při sobě a zbyl čas i na návštěvy příbuzných a přátel.

Dnes už je to všechno jinak. Mnozí se na svátky klidu a míru už ani netěší, protože tyto dny jimi přestaly být. Advent je vyčerpávající souboj s časem, ženy (a čím dál častěji také muži) podléhají hysterii z všudypřítomné vidiny toho, že nemohou do Štědrého večera prakticky nic stihnout, zástupci obou pohlaví zběsile běhají po super a hypermarketech, aby na poslední chvíli zakoupili drahý dárek, který v rodině nikdy předtím nebyl.

Původní smysl Vánoc se v dnešním uchvátaném čase vytratil. Už to není o setkávání rodinných příslušníků a příbuzných, o povídání si v přátelské atmosféře, o rozjímání a pohlazení duše. Rodiče jsou šťastní, když na Štědrý den doběhnou domů, vysypou dárky dětem pod stromeček a usnou duševním a fyzickým vyčerpáním při sledování premiérových pohádek České televize.

Jsme jako uštvaná zvěř. Vrátí se v moderní civilizaci původní obsah Vánoc?

Vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě.

Foto: Petr Prokeš

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…