Petr Robejšek: Viktor Orbán správně chápe pojem demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi

04.10.2016 17:37

Maďarské referendum dopadlo dle očekávání. Pozoruhodné byly spíše jeho okolnosti. Řekly nám hodně o reprezentativní demokracii a o moudrosti většiny.

Petr Robejšek: Viktor Orbán správně chápe pojem demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

V chaotickém světě dneška jsou politici často konfrontováni s překvapivými a zlomovými procesy, které v okamžiku jejich zvolení nikdo nepředpokládal a pro jejichž řešení tudíž nemají mandát. Je proto na místě, když se vláda zeptá celé společnosti. Tím, že Viktor Orbán vyhlásil referendum dokázal, že správně chápe pojem reprezentativní demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi.

Demokratické vládnutí v dnešním chaotickém světě nemůže být paušálně legitimizováno pouze jednou za 4-5 let. Vlády prospějí jak prosaditelnosti svých plánů tak i své vlastní stabilitě, když při zlomových rozhodnutích konzultují celou společnost a opřou se o rezervoár jejich zkušeností.

Volební chování maďarských voličů dokládá moudrost masy, na kterou v debatě s odpůrci referenda v posledních týdnech opakovaně upozorňuji. Realistovi je přece jasné, že Maďaři nepodlehli Orbánovu vymývání mozku proti přijímání migrantů; to by jich jistě přišlo k volebním urnám zřetelně nad 50 procent.

Naopak. Lidé správně odhadli jak převládající postoj ve společnosti tak i to, že jej vláda bude respektovat. Neušlo jim ani to, že boj o kvóty je již pro Brusel prohraný a výsledkem všech těchto úvah byla volební účast pod padesáti procenty.

A jen na okraj. Proč vlastně nejsou ve výsledku referenda viditelní Orbánovi odpůrci, o jejichž (zřejmě spíše domnělé) početnosti nás média tak neúnavně informují? Měli přece možnost použít referendum o migrantech k tomu, aby dali najevo, že ve společnosti existuje masivní opozice proti celkovému kurzu Orbánovy vlády.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…