Petr Schwarz: Události týdne

26.01.2015 9:29

Máme zase za sebou jeden týden velkých prohlášení. Americký prezident Obama přednesl před Kongresem každoroční poselství o stavu Unie. Pochválil se, jak Ameriku vyvedl z krize, její ekonomika stoupá a vůbec se všechno skvěle daří.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Měl k tomu možná nejvyšší čas, protože cena ropy stále klesá, teď už hluboko pod úrovní prahu bolesti amerických těžařů z břidlic, což už vede ke snížení počtu vrtů a v důsledku to v blízké budoucnosti může znamenat pro Spojené státy velké ekonomické potíže.

Organizace zemí vyvážejících ropu v čele se Saúdskou Arábií ale navzdory tlaku i dalších zemí, především Ruska, Íránu a krachující socialistické Venezuely, nehodlá těžbu ropy snížit a tím její cenu zvýšit - a nic na tom nezmění ani změna na saúdskoarabském trůnu, dosavadní prakticky neomezený panovník Abdalláh na konci týdne zemřel.

Velká slova padala i ve východních oblastech. Ruský ministr zahraničí Lavrov ujistil, že Moskva si v žádném případě nepřeje novou studenou válku a také ji prý nepřipustí, naopak by si třeba přála zónu volného obchodu zahrnující Rusko i Evropskou unii. Trochu je však otázkou, co by tak zaostalá ruská ekonomika mohla kromě ropy a zbraní nabídnout.

A propos zbraně – jak to Kreml myslí s tím vyhýbáním se studené válce deklaroval okamžitě ruský ministr obrany Šojgu a odjel do Teheránu podepsat dohodu o vojenské spolupráci s dost fanaticky islámským Íránem, jehož jaderného programu se většina světa děsí a kterému zatím chyběly hlavně lepší rakety. Pravda, Rusko jich má dost.

Lavrov se také v polovině týdne sešel v Berlíně se svými protějšky z Německa, Francie a Ukrajiny a po schůzce se zase nešetřilo optimismem. Dohodli demarkační linii mezi ukrajinskou armádou a povstalci, od které se měly začít stahovat těžké zbraně.

Lavrov tvrdil, že separatisté Rusku slíbili, že se stáhnou, a výsledek se dostavil bezprostředně: hned vzápětí povstalci dobyli doněcké letiště, o které se měsíce bojovalo, a ve stejné dostala v Doněcku zásah z těžké zbraně trolejbusová zastávka, při čemž zemřelo podle posledních zpráv osm lidí.

Kdo na zastávku vystřelil, není jasné, obě strany se tradičně obviňují navzájem, ukrajinská armáda ale byla nejméně 15 kilometrů daleko. Povstalecký vůdce Zacharčenko následně oznámil – ano, další ze zapamatováníhodných slov tohoto týdne – že je mu líto, že nemůže postřílet ukrajinské zajatce a následně oznámil, že jeho jednotky začínají velkou ofenzivu s cílem dobýt celou Doněckou oblast.

Spirála bojů tedy pořádně eskaluje. Můžeme být asi už jen zvědaví, čím se nás Lavrov pokusí nakrmit příště. Mimochodem, podle nového průzkumu se více než polovina Rusů domnívá, že Stalin byl kladnou postavou jejich dějin – to pro ty, kdo mají představu o bratrském národu na východě. A podle dalšího průzkumu poprvé v historii chce většina Švédů, aby jejich země vstoupila do NATO. Asi vědí, čeho se bát.

Vědět o sobě dával i takzvaný Islámský stát, aby svět nezapomněl, že se opravdu někteří homo sapiens mohou chovat hůř než zvířata. Takže zveřejnil fotky z pár takzvaných poprav, například jak hážou z vysoké věže údajné homosexuály, křižují zloděje nebo kamenují údajně nevěrné ženy.

Pro doplnění spektra také postříleli v Mosulu třináct chlapců, kteří si dovolili tajně se dívat v televizi na fotbal. Jen pro informaci muslimobijcům – všichni popravení a umučení byli muslimové.

Své knižní paměti o mučení a vynucování vymyšlených výpovědí naopak vydal vězeň č. 760 z Guantanáma a ani výňatky z nich nejsou hezké čtení. Jen dokazují, že některé věci se prostě nedají dělat ani v rámci boje na obranu demokracie – za prvé nejsou moc účinné a za druhé, pokud demokracie neplatí obecně, není moc za co bojovat.

Perlička na konec: soud v německém Düsseldorfu musel rozhodnout, že muži mají právo doma močit ve stoje a nenesou zodpovědnost za případnou korozi například mramorových podlah koupelen. Na některých německých veřejných toaletách je už přitom močení ve stoje zakázané.

Ať nemusíme stále bojovat proti tomu, aby se absurdita stala normou, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…