Petr Sedláček: Neřešme ptákoviny

26.10.2016 14:05

Je k neuvěření, že zatímco se ve světě dějí věci, u nás, jako na potvoru, žijeme žabomyšími válkami. Byť je hloupost a omezený rozhled mnoha současným tzv. novinářům vlastní, jejich nekompetentnost v oblasti vystihnutí toho opravdu důležitého, je zarážející. Kdo bude, či nebude mít medaili a proč ano, či ne řešíme, ale, že se připravují přesuny vojsk NATO dále na východ i na černomořské pobřeží, naše „hlídací psy demokracie“ málo zajímá.

Petr Sedláček: Neřešme ptákoviny
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Již dnes a zítra mají ministři obrany 28 zemí aliance posoudit detaily navýšení sil NATO hned ve čtyřech zemích východní Evropy a také v černomořském regionu. Mimo jiné tam má být stvrzen plán, jehož realizací jsou pověřeny Spojené státy, Velká Británie, Německo a Kanada. Právě jejich zástupci mají velet „mezinárodním praporům“, které by měly být rozmístěny v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku již počátkem příštího roku tak, aby už v polovině příštího roku byly schopny plné operační funkčnosti. Počítá se s tím, že se Američané usadí v Polsku, Britové v Estonsku, Němci v Litvě a v Lotyšsku budou Kanaďané. Pravda, záměr je, že tyto „prapory“ by měly rotovat, ale vzhledem k tomu, že kromě vojáků „velících“ států by v nich měli být i vojáci hostitelských zemí a někde také zástupci další 10 až 12 států NATO, je zjevné, že k nějakým brzkým „hejbacím škatulím“ jen tak nedojde.

V oblasti Černého moře se zdá situace komplikovanější a plány na rozmístění v tomto prostoru vzdušných a námořních sil aliance ještě hotovy nejsou. Nicméně na jih Rumunska by mnohonárodnostní síly NATO měly vytvořit brigádu, jehož stálou součástí by měli být kromě rumunských i bulharští vojáci. Tato brigáda by měla navíc koordinovat snahy spojenců v NATO, včetně USA, kteří budou do tohoto prostoru posílat svoje jednotky na cvičení.

Takže tak. Jen by mě zajímalo, co tomu říká veřejnost v dotčených zemích a zda se ji někdo z tamních politiků na názor v této věci vůbec zeptal. Iluze nemám, ale jedno chci. Volám po tom, aby se naši lidé v blížící se volební kampani do poslanecké sněmovny do omrzení ptali kandidujících stran a hnutí jaké je jejich stanovisko k možnému zřízení cizí vojenské základny na našem území. A jak ukazuje poslední vývoj, neměli by se voliči nechat opít rohlíkem a později si rvát vlasy, když jim nová vláda a parlament sdělí, že základna, na které slouží v nějaké míře i naši vojáci, přece není cizí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla