Petr Sedláček: Pro dobro televizního diváka

06.10.2016 17:11

Povím to prostě. Nejvíc člověka naštve, když z něj někdo dělá vola. Česká veřejnoprávní televize se o to snaží seč může. Nemyslím tím teď z té správné strany komentované a jednostranně zaměřené zpravodajství a publicistické pořady. Podpásovou hru s diváky hraje i v dramatické tvorbě. Dělá to ale šikovně.

Petr Sedláček: Pro dobro televizního diváka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Dává si pozor, aby ji nikdo nemohl vytknout, že nevysílá díla, která ukazují opravdovou tvář přímých aktérů současné tzv. západní demokracie a to, jak se to v zákulisí politika prakticky dělá. Ne, ne. V televizních programech taková díla opravdu najdeme a jsou v příslušných časech skutečně odvysílána. A v tom to je ten podraz. Ve vysílacích časech! Oni totiž tvůrci televizních programů takové pořady jen maličko v čase posunou. Proto si třeba na celosvětově populární televizní seriály jako Dům z karet nebo nejnověji Vláda musí divák počkat až do pozdních nočních hodin. Kolik lidí je pak ve všední den skutečně vidí? Tipuji minimum. A zdá se mi, že právě o to televizní dramaturgii jde!

Je tak zjevné, že kdosi v televizní redakcí bdí nad tím, aby nebyl celodenně pečlivě budovaný obraz idealizované západní společnosti v černobílém podání narušován nějakým pravdě blíže podobným pohledem. Divák, do omrzení masírovaný jediným tím správným výkladem světa, přece nesmí být konfrontován rozporem mezi tím, co mu tvrdí redaktoři, publicisté a přizvaní hosté z obrazovek a tím, co mu v hrané formě přináší filmová podoba toho skutečného politického světa a toho, jak v tom něm chodí! Díky této péči se jen úzký okruh diváků mohl z české televize dozvědět v seriálu Dům z karet, jak tvrdým bojem je cesta do křesla amerického prezidenta. Hlavní hrdina, jenž se posléze stane prvním mužem Spojených států, v něm kráčí k cíli politickými i lidskými podrazy, nemorálními machinacemi a poklesky a dokonce vraždami. Těm, kteří nevědí, připomínám, že seriál byl natočen samotnými Američany a kritici politiky USA jsou v tom nevinně.

Také seriál Vláda je ryze dánský a „nepřející síly“ s tím nemají nic co dělat. Jednotlivé díly ukazují nejen to, jak se skládá po volbách koaliční vláda, anebo jak se bojuje o post premiéra a kdo je v tomto soupeření ochoten udělat doslova cokoliv, ale také, jak tomu bylo ve včerejším díle realisticky přibližuje jaké je místo malé evropské země vůči zámořskému hegemonovi a přibližuje její skutečné možnosti se ohradit lokajské podřízenosti.

Takže uznáte a dá to také rozum, že na takové věci se přece český divák v hlavních vysílacích časech dívat nemůže a vlastně nesmí. Umělecky věrohodně ztvárněný děj je totiž daleko účinnější, než celá tak donekonečna omílaná ruská propaganda. A naše veřejnoprávní televize to dobře ví.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…