Petr Sedláček: Ruská vakcína očima izraelské profesorky

18.08.2020 21:45

K ruské vakcíně proti Covidu 19 se na Západě, ale i u nás staví odborníci opatrně. Mezi nimi i v současnosti nejznámější český epidemiolog profesor Roman Prymula. Veřejně se na toto téma vyjádřil s tím, že prostě o ruské vakcíně nemá dostatek informací. V Izraeli, kde v tamním vědeckém světě působí spousty etnických Rusů, toho, zdá se, vědí o něco víc.

Petr Sedláček: Ruská vakcína očima izraelské profesorky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Jedná se o velmi slibnou vakcínu. To proto, že v Rusku využili známou technologii: vzali lidský adenovirus, v tomto případě dva kmeny adeniviru „5“ a „26“, ze kterého geneticky vyjmuli část, odpovědnou za replikaci viru a vložili DNA. Koronavir je vir, který má sice základnu na RNA, ale my už dokážeme RNA změnit na DNA a to s využitím speciálního enzymu. V podstatě se jedná o všeobecně známý postup, který je ve světě znám a v naší laboratoři s tím rovněž pracujeme,“ uvedla izraelská profesorka imunologie Polina Stěpenská. Dále dodala, že ruská vakcína si za základ vybrala lidský adenovirusa tím může zformovat daleko stabilnější imunitu, než oxfordská vakcína, postavená na adenoviru šimpanze.

Izraelská imunoložka také objasnila proč se Západ k ruské vakcíně staví kriticky. Uvádí, že to je tím, že zdejší vědci nechápou, jak pracují jejich ruští kolegové a nerozumí tomu proč ve vědeckých časopisech chybí nezbytné publikace a recenze. „Vše tkví v tradicích ruské vědy,“ říká a dodává: „V Rusku existuje veliké množství věcí, které vědci nepublikují, byť tyto věci existují a fungují perfektně. Západ si na to nezvykl a tedy reaguje skepticky. Je nutné prostě pochopit, jak funguje ruská mentalita.“  

Petr Sedláček

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …