Petr Sedláček: Strážci pravdy a demokracie

16.10.2016 18:28

Do cizích záležitostí se nevměšujeme, propagandu neděláme, veřejné mínění v hostitelských zemích neovlivňujeme a jediný ten správný pohled na svět, tedy ten náš, nikomu nevnucujeme. Jen prosazujeme své zájmy. Třeba tím, že na Ukrajinu zorganizujeme výjezd skupiny českých a slovenských novinářů.

Petr Sedláček: Strážci pravdy a demokracie
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

V českých mainstreamových tiskovinách si v těchto dnech skutečně počteme. Nebojácní čeští žurnalisté, jako například Luboš Palata z Mladé fronty Dnes, vyrazili na východ Ukrajiny. Dozajista vyjeli, aby věrně popsali život na Kyjevem ovládaném území Doněcké a Luhanské oblasti. Autorům nelze upřít píli, s jakou se přitom snaží uchovat zdání, že se pohybují na té dobré straně tamního občanského ozbrojeného konfliktu.

Přes veškerou poplatnost předem vytyčenému zadání se jim jeho naplňování příliš nedaří. Vedou mě k tomu i tyto parafrázované citace z článků v MfD. Třeba takový rozhovor s ne tak dávno jmenovaným gubernátorem Doněcké oblasti. Jistě, jedná se o to území, které je pod kontrolou Kyjeva. Pan Palata nám zprostředkoval vskutku zajímavý pohled gubernátora na řešení tamní situace. A. Kitčenko, jinak někdejší velitelem jednotek ministerstva vnitra s generálskou hodnosti, nám do Čech vzkazuje, že tím správným řešením by byl neočekávaný masivní útok na povstalecké území a jeho vyčištění! Pokud vám to nekoresponduje s Minskými dohodami, nedivte se. Nedivil se ani autor a vojáka v gubernátorském křesle se na to nezeptal.

Pokračujme. Mezi obyčejný lid. Třeba ten v Krematorsku. To je dnes sídlo té ukrajinské Doněcké oblasti. Debat s místními se novinář zjevně nebojí. Pohříchu se v nich začíná poněkud ztrácet. Jak jinak si vysvětlit, že muž s kolečkem cementu doufající opravit rozbombardovaný domek do příchodu zimy, sice správně vzkáže, že nějaké prostředky na opravu od státu dorazily, ale neodpustí si poznámku o tom, odkud na jeho domek pálila ukrajinská armáda!

Chápavé pousmání poté už jen vyvolávají věty typu, že se tu lidem sice nežije snadno, ale v Doněcku, tedy na té zlé straně, je to ještě horší! To autor ví, byť na místě samozřejmě nebyl. Našel přece člověka, co mu do diktafonu uvedl, že je tu sice hodně lidí bez práce, z Kyjeva dostávají jen almužnu, ze které vyžijí jen s obtížemi, ale co! Ti v Doněcku přece mají nižší penze, ruské ceny a ještě se tam k tomu u nich střílí, zatímco u nich je klid. Jak s tím souvisí oficiální sdělení, že to jsou povstalci, kteří odstřelují ukrajinskou stranu, zatímco ozbrojené složky Kyjeva se drží dohodnutého příměří, už autor raději nevysvětluje.

Nebudu ale zlý. Vždyť přízeň chlebodárců je třeba si zasloužit. A tak na závěr jen vysvětlím úvod tohoto článku. Postačí mi jedna věta: Cestu skupiny českých a slovenských novinářů na Ukrajinu uspořádalo velvyslanectví USA v Praze. Chápete, že?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …