Petr Škorpil: Okouzlení mocí

21.04.2018 18:59

Opět bych se rád trochu rozepsal z pohledu obyčejného venkovana o dění na naší politické scéně a okouzlení mocí našich politiků.

Petr Škorpil: Okouzlení mocí
Foto: pixabay.com
Popisek: Moc - ilustrační foto

První připad je pan Drahoš, který po delší době mlčení, které kdyby dodržel, by udělal asi nejlépe. Bohužel jsme se dověděli, jak by diky jemu, být prezidentem, máme už dávno funkční vládu. Jsou to hezké řeči, hodné nějaké drbny na pražské tržnici. Zde je vidět, jak mu sláva, spojená s volbou prezidenta, stoupla do hlavy, jak akademik nechápe souvislosti politického dění a jak přeceňuje svůj potenciál.

Když se ještě vrátíme k tak staré události, jako je volba prezidenta. Pan akademik byl osloven tzv. pražskou kavárnou, jestli by se neúčastnil voleb. Už od začátku splňoval všechny podmíky protipólu prezidenta Zemana. Nepolitik, dustojné vystupování,  vzdělaný, dobře vypadající, přicházející z akademického prostředí, prounijně smýšlející, multikulturní - prostě ideální protikandidát. Bohužel přeci jen jednu vadu mající, a to politikou a politickým prostředím nepolíbený (řekl bych naivní). A protože byl podporován všemi, kteří si nepřáli mít za prezidenta Zemana, jeho preference rostly.

A tady jsme u toho okouzelení mocí. Člověk, kterého nikdo neznal, se ze dne na den stal někým, o kom se stále píše a hovoří. Kdo je finančně podporován, mediálně upřednosťován, takřka již pasován na prezidenta.Takže první kolo prezidentské volby byla vlastně jen formalita. A tady bych chtěl trochu pana Drahoše v jeho pýše pozastavit při hodnocení své kandidatury a pana Horáčka.

Ptám se, kde by byl a skončil, nemít podopry finanční - nevím dodnes přesně, odkud všude ji dostával. Nemít volební tým, který se o vše staral. Nemít takové mediální podpory, které mu umělci, noviny a média poskytovala. Narozdíl od pana Horáčka, který si vše hradil ze svého a volební kampaň řídil sám, a tím pádem nebyl jako kandidát nikomu zavázán. Proto co si budeme povídat, pane Drahoši. Asi za stejných podmínek by z vás nebyl ani kandidát. A opájet se stále tím množstvím preferencí? Dostal jste jich tolik ne proto, že jste pan Drahoš, ale protože jste byl protikandidát prezidentu Zemanovi. A podle mne pan Drahoš nebyl zvolen kvůli té jediné chybě, kterou jsem mu vyčetl na začátku, a to je politická naivita, která se projevila v plné nahotě při debatách s protřelým panem prezidentem Zemanem. Přiznám se, že jsem v prvním kole nevolil pana Zemana. Ve druhém jsem volil menší zlo a podle výsledků i většina voličů. Bohužel v politické naivitě se pan Drahoš stále prezentuje, projevuje a pokračuje.

A nyní bych se chtěl vrátit k jeho rozhovoru na seznamu.cz. Už bychom měli funkční vládu. Stačilo tak málo, taková drobnost, aby byl pan Drahoš prezidentem. Jaká škoda, že jím není. Jak by to udělal? Prostě by asi pověřil sestavením vlády někoho jiného. Možná by to byl někdo jiný z hnutí ANO 2011, než vítěz voleb pan Andrej Babiš, který narozdíl od pana Drahoše volby vyhrál jako předseda hnutí, a co si budem povídat, ač trestně stíhaný, dovedl je k drtivému vítězství. Dokonce s nejvíce preferenčních hlasů. A ty nezískal jako nějaký protikandidát, ale sám za sebe. Tak jak by to pan Drahoš vyřešil, když, jak slyšíme, je za hnutí ANO 2011 na předsedu vlády jediný kandidát, a to pan Andrej Babiš?

Co si budem povídat je to silná osobnost mediální tvář hnutí a bez něj by těžko bylo tak uspěšné. Proto z něho mají všichni ti nevýrazní politici takový strach. Proto je taková snaha ho dostat z politiky. Takže pokud by ANO 2011 odmítlo jiného kandidáta na předsedu, koho by asi pověřil pan Drahoš? Možná druhého v řadě pana Fialu z ODS, který se toho nebojí a též tvrdí, že by vládu složil. Stále ale nechápu, jak by to chtěl udělat. Přeci s KSČM by o podpoře své vlády nejednal. SPD s tou extremistickou sranou už vůbec ne. S ANO 2011 spolupráci odmítá. ČSSD? Jak uzavřít koalici se stranou, co má uplně jiný volební program? Možná opoziční smlouva 2 a složit většinovou koalici ze zbývajících pidistran?

To se mi zdá jako vtip nebo kouzelnický trik.Tak jak by to pan Drahož dokázal? Jedna věc je něco říkat a voda teče. A druhá je to dokázat. Možná by jmenoval ještě někoho jiného. Kdo tu zbývá? Pan Farský, pan Gazdík, pan Pospíšil či pan Kalousek. Nesmím zapomenout pana Bělobrádka a jeho KDU-ČSL. Kterážto strana se ráda profiluje jako jazýček na vahách ve většině vlád, kterých byla účastna. Máme v paměti jeho návrh menšinové vlády (ODS, ČSSD, STAN, TOP 09, Piráti) s podporou nejen dvou, ale hned 16 přeběhlíků z hnutí ANO 2011.

A možná, když si je pan Fiala tak sebejistý svým úspěchem v sestavování vlády, má už něco takového předjednáno. Ostatně ODS má s takovým sestavováním vlády bohaté zkušenosti. Vláda by byla, ale co ten program? A jak chce pan Drahoš měnit politiku pomocí nepolitického hnutí. Užasná představa. Jak se účastnil demonstrace proti panu Zemanovi s Babišem - úžasný čin nepolitika. Ani tam nehovořil. Možná o to ani nikdo nestál. A tak je jen možná dobře, že pan Drahoš zůstal nadále jen nepolitikem. Dobře pro něho i pro politiku.

Vraťme se k dnešní politice. Možná si to většina politiků ani neuvědomuje, ale nejde ani tak moc o složení většinové vlády, jako o vládu, co bude mít podporu a bude prosazovat svůj volební program. Jako by to bylo to poslední, na čem jim záleží. Jako by po zvolení do PS se v ní uzavřeli a co se děje kolem nich, už je přestalo zajímat. Chybí jim jakákoli koncepce. Jedna vláda přijde se zákonem a druhá ještě nebyla zvolena, a už tvrdí, jak ten daný zákon zruší.

Příkladů je víc než dost. Vemte si třeba poplatky u lékaře. Třicet korun není přeci tak moc. I jedno pivo je dražší. Zavedlo se to, snížilo to počet návštěv u lékaře musely se zřídit automaty na poplatky, přineslo to tolik potřebné peníze do zdravotnictví a místo třeba úpravy, kde by z tohoto systému byli vyčlenění důchodci a děti, to bylo zrušeno jako celek. To samé je teď s EET. Jediný funkční celostátní projekt IT ve státní správě. Místo abychom se snažili přecházet na elektronické propojení státní správy, snížení papírování a návštěv na úřadech, bude ODS opět tento zákon rušit. To samé důchodová reforma. Zákon o kouření. Jak ten je dlouho platný? A už se bojuje za jeho zrušení. To je to, co lidem nejvíc vadí. Ta nekompetentnost. Práce ode zdi ke zdi.

A co se týče okouzlení mocí politiků? Vemte si pana Andreje Babiše. Nikdo s ním nechce jít do vlády, i když mají podobné volební programy. Všichni se ho bojí. Proto tu máme stále omílanou mantru trestního stíhání. Přitom dělají ramena, jak jsou šikovní a dávno by vládu složili. Tak proč jim tu radost nedopřeje. Ať jim tu možnost dá a oni ukáží svým voličům, jak jsou šikovní. Vyřešilo by to spoustu věcí. Bohužel okouzlen mocí se raději nechá vydírat ČSSD za jejich podporu, i když mu nepřinesou se svými 7,5 procenty většinu v parlamentu, a začíná se přidávat KSČM se svými požadavky. Jak panu Filipovi a panu Hamáčkovi najednou narostla ramena a na nich křídla. Už i na nich je vidět, jakou dostávají moc díky tomu, že je Andrej Babiš potřebuje. Jejich nároky stále porostou a opět z volebního programu nakonec nic nezbude.

Přitom řešení je tak prosté. Vzdát se druhého pokusu ve prospěch opozice. Když jí se nepodaří složit vládu, což nepředpokládám, tvrdí přeci, že to je pro ně maličkost. Bude třetí pokus. Ten by dostal asi znova pan Andrej Babiš a tady by voliči viděli, kdo chce něco pro tuto zemi dělat, nebo jen politikařit. A pokud by nedošlo k dohodě, ať rozhodnou voliči na podzim v předčasných volbách. Ať voliči rozhodnou, zda dají hlas stranám, které se chtějí podílet na vládě a prosazování svých volebních programů, nebo jdou do politiky, aby byly v opozici, a čtyři roky jen kritizovaly a před volbami si zase vzpomněly, že jsou voliči a oni jsou ta strana, která myslí na ně a pracuje pro ně. Stačí tak málo. Vzdát se tak opojného pocitu, pocitu moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …