Petr Vlasák: Rizika pro americkou ekonomiku odezněla, znělo z Fedu. Snad mají pravdu...

31.07.2016 7:35

Americká centrální banka (Fed) tento týden ponechala základní úrokovou sazbu beze změny v intervalu 0,25–0,5 %. Dodala ovšem, že rizika ekonomiky už nejsou tak silná a pracovní trh se stále lepší. Naznačila tak možné zvýšení sazeb už příští měsíc.

Petr Vlasák: Rizika pro americkou ekonomiku odezněla, znělo z Fedu. Snad mají pravdu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Právě na navýšení sazeb čekáme už dlouhou dobu, jenže Fed ze svých původních slov mírně ukročil a jejich zvyšování není takové, jak se původně očekávalo. Na vině jsou obavy z globálního růstu, inflace a květnové statistiky z trhu práce. Klid do hlav centrálních bankéřů nepřinesl ani britský odchod z Evropské unie.

Přesto všechno se dá ve slovech Fedu najít něco pozitivního. Je to příslib do budoucna, že bychom už brzy mohli být ve Spojených státech svědky odrazu sazeb od hodnot těsně nad nulou. Podobně by pak mohla zareagovat i Evropská unie a potažmo Česká republika. Žádný skok v sazbách na těchto dvou kontinentech nečekejme. Ekonomiky jsou v tak neklidném spánku, že by jim rychlejším zvyšováním sazeb mohli bankéři při probuzení způsobit až příliš velký šok.

Na zvyšování základních úrokových měr se musí citlivě také proto, že hospodářství jsou přeplněna vytištěnými penězi a žádný výrazný růst se ani v Evropě ani v Americe nedostavuje. Proto by mohlo rychlé zvyšování vyvolat vysokou inflaci, a tomu se snaží centrální bankéři zamezit.

Bude velmi zajímavé, jak bude na pozdější pomalé zvyšování sazeb reagovat ekonomika. Návrat k normální inflaci okolo 2 % se jeví jako více než správný krok. Období dlouhodobé nulové inflace je zřejmě alespoň v USA u konce, protože Fed se chce právě k této hranici střednědobě dostat.

Budeme tedy doufat, že se předpovědi Fedu naplní a v září se dočkáme zvýšení sazby jako důkazu toho, že své pozitivní predikce vidí americká centrální banka reálně. Následně bude velmi zajímavé sledovat pracovní trh a inflaci. Při pozitivním scénáři by pak mohlo dojít k lavinovému zvyšování sazeb směrem od USA na východ přes Atlantik až k nám. Minimálně u nás totiž už velmi dobré ekonomické ukazatele máme a ke zvýšení sazeb by za normálních podmínek dávno došlo. Snad se všechna pozitivní tvrzení potvrdí a svět nezasáhne žádný blesk, který by všechny vyhlídky vyhlídky zmařil.

Autor je analytik investiční společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …