Petr Zahradník: Domácí spotřeba doznala po krizi plnokrevného oživení

10.02.2016 21:06

Komentář poradce prezidenta HK ČR Petra Zahradníka k aktuálním údajům o maloobchodu:

Petr Zahradník: Domácí spotřeba doznala po krizi plnokrevného oživení
Foto: hns
Popisek: Petr Zahradník, ekonom

Maloobchodní tržby vykázaly za celý rok meziroční nárůst o 5,9 % a tím zaznamenaly nejlepší výsledek tohoto segmentu od roku 2007. Představovaly současně potvrzení, že domácí spotřeba doznala po krizi svého plnokrevného oživení a přispěla výrazně k celkovému vynikajícímu výsledku české ekonomiky za rok 2015, jež je všeobecně očekáván (jehož předběžný odhad se dozvíme právě za týden).

Dynamika vývoje maloobchodu byla patrná ve všech jeho tržních segmentech a příznivě jí nahrávala oživující se koupěschopnost, daná nulovou inflací i viditelným růstem nominálních příjmů. Vysokou, pro Českou republiku dlouhodobě až netypickou dynamiku maloobchodu jsme zaznamenali i v posledním měsíci (+6,7 %) a kvartále (+6,4 %) loňského roku.

Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…