Petr Zahradník: Makroekonomická mozaika aneb Zahraniční obchod září, stavebnictví chřadne

08.08.2016 20:01

Sada publikovaných makroekonomických dat na počátku srpna doznala oproti těm, jež byly zveřejněny před měsícem, poměrně viditelného zhoršení. Přesto s výjimkou stavební výroby je možné je stále hodnotit pozitivně.

Petr Zahradník: Makroekonomická mozaika aneb Zahraniční obchod září, stavebnictví chřadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

stavebnictví v roce 2016 však můžeme již hovořit s velkými obavami; v červnu se stavební výroba propadla o 12,7 % meziročně, čímž vzalo vniveč květnové zmírnění jejího propadu, některými považované za onu spásnou naději. Navíc vyhlídky bytové výstavby signalizují ještě horší časy a výraznější pokles; nedojde-li k brzké obnově výstavby a rekonstrukcí dopravní infrastruktury, z velmi tíživé reality se do příznivějších vyhlídek nepromění ani inženýrské stavitelství.

Průmyslová výroba v červnu vykázala slušný meziroční růst o 3,9 %, přesto i tento výkon byl viditelně pomalejší, než o měsíc dříve. Za celé druhé letošní čtvrtletí tuzemský průmysl vzrostl o 5,5 % meziročně. Růst průmyslu má podstatně příznivější vyhlídky než stavebnictví a zvláště kvůli silné vnější poptávce by letošní rok mohl být velice vydařený.

Energetice se již podařilo překonat téměř rok trvající výpadek (což se doposud nepodařilo chemickému průmyslu) a opět přispívá kladně celkovému průmyslovému výkonu, který se však zejména opírá o aktivity výroby dopravních prostředků. Slušný výkon v průmyslu je doprovázen i odpovídajícím mzdovým nárůstem, když průměrná mzda se v tomto sektoru již blíží 30 tis. Kč.

Výpadek ve stavebních aktivitách se již může podepsat pod to, že míra nezaměstnanosti v červenci po delším soustavném období svého poklesu vykázala mírný růst. Obvykle vrcholící období sezónních prací, včetně stavebních činností, je letos provázeno nepříliš vysokým využitím stavebních kapacit. Míra nezaměstnanosti se v červenci vrátila na svoji květnovou úroveň a dosáhla hodnoty 5,4 %, což však stále představuje nejnižší srovnatelnou hodnotu v rámci celé EU.

Mezi dnes zveřejněnými údaji byl jasnou hvězdou zahraniční obchod. Jeho červnový přebytek ve výši 20,6 mld. Kč výrazně přispěl k dosažení celopololetního přebytku ve výši 130 mld. Kč. Tím byl učiněn velmi zdařilý krok k překonání dalšího rekordního celoročního výsledku; a to při v červnu opětovném zesílení dovozní dynamiky v porovnání s vývozem.

Autor je poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…