Petr Zahradník: Nezaměstnanost dále klesá a inflace se vrací k nule

09.06.2016 18:36

Zdá se, že dubnový cenový vývoj představoval v aktuálním trendu spíše planou naději či anomálii, neboť již květen vrátil vše kolem inflace do starých zajetých kolejí.

Petr Zahradník: Nezaměstnanost dále klesá a inflace se vrací k nule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Meziroční růst cenové hladiny v něm dosáhl pouze 0,1 %, oproti předchozímu měsíci cenová hladina dokonce o 0,2 % poklesla. Faktor, který celou předchozí dobu tlačil cenovou hladinu dolů – ceny pohonných hmot – sice meziměsíčně vykázal nárůst, meziročně však ceny pohonných hmot stále o téměř 13 % klesaly.

Aktuální cenový vývoj tak rozhodně nepředstavuje argument pro zpřísnění bezprecedentně uvolněné měnové politiky, kterou tak velmi pravděpodobně čeká další pokračování, i s ohledem na zpomalující ekonomický výkon oproti loňsku. Taktéž ti, kteří plédují po vystoupení z režimu kursového závazku, se zřejmě musejí obrnit trpělivostí.

Květnová míra nezaměstnanosti dosáhla hodnoty 5,4 % (nejnižší od samého počátku roku 2009), čímž potvrdila již několik měsíců trvající pozici České republiky coby země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU (která na srovnatelné bázi podle metodiky Eurostat v našem případě činí již méně než 4 %). Významně klesl počet nezaměstnaných již pod 395 tisíc a současně citelně vzrostl počet neobsazených volných pracovních míst na více než 129 tisíc.

Tento problém začíná nabývat stále vážnější kontur a konsekvencí a svým rozsahem se vrací do předkrizového stavu. Řešení se nabízí alespoň částečně ve využití rezervoáru uchazečů o zaměstnání cestou jejich důslednější motivace pracovat, či využitím příležitostí pro nezaměstnané z jiných zemí EU, kde počet nezaměstnaných je až řádově vyšší, případně cílenou migrační politikou, selektovanou jak národnostně tak i profesně.

Autor je poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…