Petr Žantovský: Časopis Vědomí nabízí hledání pravdy místo mediálních manipulací

16.11.2014 12:11

Už zhruba tři roky existuje zpravodajský web AC24, jenž má, podle svých slov, „ambici zveřejňovat informace, které odpovídají skutečnému obrazu světa podstatně lépe než zprávy, jež se na nás valí z většiny světových i českých médií“. AC24 se za tu dobu usadil ve vědomí svých čtenářů natolik, že před necelým rokem přišel s tištěným měsíčníkem, ne náhodou nazvaným Vědomí.

Petr Žantovský: Časopis Vědomí nabízí hledání pravdy místo mediálních manipulací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Jeho náplň tvoří reportáže, analýzy, komentáře, ale především hutné informační články, které relativizují unisono hlas mainstreamové žurnalistiky, jež se dlouhá léta spolupodílí na tom stavu společnosti, který by se dal nazvat obecným hodnotovým defétismem (jeden klasik pro to kdysi razil termín „blbá nálada“, avšak tehdy to neplatilo zdaleka tolik jako dnes, a hlavně dnes je to pocit doopravdy oprávněný). Svět dnešních médií je tu definován „svojí servilitou, omezeností a zbabělostí, jež dohromady stvořily jakýsi fantaskní a tragikomický polosvět“, v němž nenajdete pravdu, ale jen její karikaturu, účelovou deformaci a skrytý manipulativní záměr.

V měsíčníku Vědomí jde o to (opět cituji), „hledat pravdu. Ne ,pravdu´ pravicovou, levicovou, západní, východní, ani ,pravdu´ ekologů, jehovistů, fotbalistů… Jak říká Somni v Atlase mraků: Pravda je jen jedna; její verze jsou nepravdy.“ Dodal bych za sebe ještě jiný citát, od německého filozofa Lessinga: „Hledání pravdy má větší cenu než pravda sama." Celou pravdu se nikdy nedozvíme, v tom je jediná gnostická jistota, ale můžeme objevovat její kousíčky cestou při jejím hledání a z těch kousků slepovat mozaiku, která může dát smysl našemu životu. Chcete-li se dovědět víc, klikněte na http://www.ac24.cz/vedomi.

Titulní strana prvního čísla časopisu Vědomí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Žantovský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.