Petr Žantovský: Žádám okamžité doložení všech nařčení nebo veřejnou omluvu

21.06.2016 13:16

Otevřený dopis Jakubu Jandovi z think-tanku Evropské hodnoty

Petr Žantovský: Žádám okamžité doložení všech nařčení nebo veřejnou omluvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Praha 21.6.2016

Pane Jando,

dne 17.6.2016 jste zveřejnil níže uvedený materiál:

Dobrý den,

v rámci programu programu Kremlin Watch si Vás dovolujeme upozornit na následující skutečnost.

Takzvaná „Asociace nezávislých médií” uvádí, že v její porotě zasedl ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.
Pokud by se toto tvrzení prokázalo, šlo by o velmi závažné zjištění.
Jde totiž o sdružení, které dává dohromady české dezinformátory a zastánce putinovského režimu.

Předsedou „Asociace nezávislých médií" je pan Stanislav Novotný – osoba, která otevřeně obhajuje Putinovo Rusko.

Mezi zakládající členy „Asociace nezávislých médií" patři:
• Petr Žantovský, zastupující Parlamentní listy. O jejich užívání manipulativních žurnalistických technik si přečtěte v analýze Masarykovy univerzity
• Ondřej Geršl, vydavatel AC24.cz a Vědomí. O tom, jak do hávu ezoteriky balí proputinovskou propagandu si můžete přečíst v naší analýze.
• Jan Korál, vydavatel NWOO.org, nejaktivnějšího českého konspiračního webu

Podle dostupných informací se samotné předávání ceny odehrálo ve čtvrtek večer. Obdržet ji měly některé osoby známé z české dezinformační scény:

• Jan Petránek
• Tereza Spencerová
• Robert Mikoláš
• Tomáš Hauptvogel
• Ondřej Neff
• Jan Schneider

Pokud se tohoto ředitel Českého rozhlasu opravdu zúčastnil, měl by čelit otázkám Rady Českého rozhlasu, proč spolupracuje se skupinou, která se snaží zničit veřejnoprávní média a rozsévat v českém veřejném prostoru dezinformace, konspirační teorie a kult putinovského Ruska. Považujeme za důležité, aby se čeští novináři zeptali jmenovaných „porotců”, zdali a proč se takovéto akce účastní.

Pro komentáře je k dispozici Jakub Janda na telefonu +420 775 962 643.

S pozdravem
think-tank Evropské hodnoty

Žádám o vysvětlení

Podle mého názoru tento materiál nejen zcela nepatřičně zjednodušuje fakta, ale obsahuje řadu chyb a nepravd, pročež Vás žádám o jejich vysvětlení.

1) Proč uvádíte „takzvaná“ Asociace nezávislých médií? Navozujete tím dojem, že se jedná o nějakou pochybnou, či dokonce nelegální aktivitu. Přikládám aktuální výpis z rejstříku spolků, kde se může dočíst, že Asociace není „takzvaná“, nýbrž že je to již delší dobu zapsaný a podle zákona fungující spolek. Chápu Váš výraz „takzvaná“ jako zavádějí, dezinformační a vyžadující vysvětlení. Doklad o spolku najdete ZDE

2) Velice zásadně se ohrazuji vůči vašemu sdělení, že Asociace je „sdružení, které dává dohromady české dezinformátory a zastánce putinovského režimu.“ Nevím, na základě čeho usuzujete, že Asociace, a tedy i já jako jeden ze zakladatelů Asociace jsem „dezinformátor a zastánce putinovského režimu“. Aniž bych vám upíral právo na kritiku, musím váš text považovat za zavádějící a nedůvodně jednostranný. Očekávám, že budete schopen věcně a dostatečně přesně vysvětlit, z čeho vaše závěry vycházejí, a nepůjde přitom jen o povrchní a schématická hesla. Dále Asociaci nezávislých médií nazýváte „skupinou, která se snaží zničit veřejnoprávní média a rozsévat v českém veřejném prostoru dezinformace, konspirační teorie a kult putinovského Ruska“. To podle mého názoru může naplňovat i skutkovou podstatu trestného činu pomluvy, ale zejména poškozuje pověst Asociace.

3) Mé osoby se týká i tato poznámka. Nevím, proč uvádíte, že „zastupuji Parlamentní listy“. To je, jako bych já řekl, že vy zastupujete Českou televizi. Publikuji své názory v PL.cz přibližně stejně často jako vy a další představitelé Evropských hodnot ty své v ČT. Pokud by Vás to zajímalo, jsem vedoucím katedry PR a komunikace na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha, což je, nemýlím-li se, škola, kterou jste po jistý čas navštěvoval i vy. Takže se ohrazuji i proti této vaší větě.

4) Tato poznámka se netýká bezprostředně mé osoby, ale píšu ji v zájmu ANM. Nevím, z čeho usuzujete, že pánové Petránek, Hauptvogel, Mikoláš, Neff a další jsou „osoby známé z české dezinformační scény“. Nejsem oprávněn sice mluvit za tyto jmenované osoby, nicméně mám za to, že je zcela nepatřičné je v souvislosti s udělením cen takto veřejně dehonestovat.

Žádám vás, pane Jando, abyste buď přesvědčivě doložil všechna svá zavádějící a nepodložená nařčení, nebo se za ně neprodleně omluvil, a to stejným způsobem, jakým byla vyslovena, tedy veřejně.

S pozdravem

doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…