Petra Sedláčková: ČSSD tápe

07.12.2016 20:48

V sobotu 10. prosince má sociální demokracie po řadě měsíců schůzi Ústředního výkonného výboru (ÚVV), kde by měla rekapitulovat výsledky voleb do krajských zastupitelstev a do senátu a naznačit, jak bude pokračovat dál. Uvidíme, zda bude na tomto rokování sociálních demokratů předložena nějaká bytelná analýza příčin tragického volebního neúspěchu.

Petra Sedláčková: ČSSD tápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Očekává se, že sociální demokraté k diskusi na ÚVV předloží také nástin programových priorit, kterým se budou věnovat zejména v období předcházejícím sněmovní volby, tedy v následujících deseti měsících, a také seznam legislativních priorit pro svou činnost v parlamentu (zejména například řešení bytové problematiky). Dále by zde měli nastínit, jak marketingové nástroje budou volit a jak budou postupovat při přípravě volební kampaně, tak aby tato strana mohla reálně očekávat růst svých volebních preferencí alespoň na úroveň 20 – 25 %.

V tuto chvíli se podle obvykle velmi přesné agentury pro výzkum veřejného mínění TNS Aisa, volební preference ČSSD pohybují kolem 14 %. Lze očekávat, že tento vývoj směřující k poklesu, pokud se ČSSD na svém ÚVV razantně neodrazí ode dna, bude pokračovat, a že již v jarních měsících, kolem sjezdu ČSSD, mohou být preference této strany ještě nižší.

Předáci strany přitom v posledních týdnech vysloveně tápou. Marksová Tominová, místopředsedkyně strany, při debatě s Babišovými novináři z MfD připustí, že strana přece nemusí vyhrát volby. Tedy již jeden z členů vedení demobilizuje ještě před tím, než se toto vedení o cokoli pokusilo. Jiný člen vedení nesmyslně hovoří o zavedení progresivního zdanění také pro všechny právnické osoby, tedy nejen o zavedení II. sazby daně pro ty největší firmy, většinou se zahraniční majetkovou účastí. Dá se říci, že tento programový cíl ČSSD vydá A. Babišovi a pravici bezezbytku celý podnikatelský stav, to znamená podnikatele prakticky ze všech českých firem, včetně těch malých a středně velkých.

B. Sobotka již v minulém týdnu marketingově prohrál s A. Babišem souboj na téma změny zákona o EET. Nakonec to totiž byl Sobotka, kdo se Babišovi snaží zabránit v tom, aby z účinnosti tohoto zákona byly vyjmuty desítky tisíc drobných podnikatelů. Babišův krok je samozřejmě účelový, směřující k tomu, aby tyto lidi, kterých může být i několik desítek tisíc a s rodinnými příslušníky pak dokonce několik set tisíc, neztratil ze svého voličského elektorátu.

Vedení ČSSD se prioritně věnuje zajištění sjezdu v březnu příštího roku, respektive B. Sobotka se snaží zajistit své znovuzvolení s co největším počtem dosavadních místopředsedů. Přitom je jasné, že toto vedení úspěšné není a velmi pravděpodobně ani úspěch mít nebude. Těžko si lze představit, že by po tolika volebních prohrách (troje volby je možné nazvat jako katastrofální) mohl nastat zásadnější zvrat k lepšímu. Velmi pravděpodobně se tak propad volebních preferencí může politicky chybně nastavenou činností vedení ČSSD ještě urychlit.

Petra Sedláčková

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …