Policejní prezidium: Odmítáme svědectví o neprofesionálním chování českého kontingentu během nelegálního překročení makedonské hranice migranty

21.03.2016 16:20

Policejní prezidium ČR musí reagovat na snahy některých jednotlivců i novinářů, kteří se snaží využít nelehkou situaci migrantů v táboře Idomeni ke svému zviditelnění a zároveň poškození dobrého jména Policie ČR.

Policejní prezidium: Odmítáme svědectví o neprofesionálním chování českého kontingentu během nelegálního překročení makedonské hranice migranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká a makedonská vlajka

Zveřejněná svědectví o údajně neprofesionálním chování policistů českého kontingentu kategoricky odmítáme. Během pondělního pokusu o nelegální překročení makedonské hranice, které bylo organizováno aktivisty, byl český kontingent nasazen u řeky Vardar. Nikoliv během dalších procesních úkonů prováděných makedonskou stranou na policejní stanici Gevgelija.

Podle informací od makedonských kolegů nebyl v pondělí zadržen žádný český občan. Pokud tedy údajný český občan poskytuje očité svědectví z policejní stanici Gevgelija, nelze tato vyjádření hodnotit jinak, než jako lživá. To nejen z pohledu toho, že na stanici nebyl zadržen žádný český občan, ale také z toho důvodu, že tam čeští policisté vůbec nezasahovali.

Snaha některých médií přijít za každou cenu se senzační zprávou, by neměla upozadit základní pravidlo žurnalistiky, kterým je vycházení z důvěryhodných zdrojů. Vyjádření očitého svědka, který na místě nebyl, nelze hodnotit jako důvěryhodný zdroj informací.

Všichni policisté, kteří jsou nasazeni v zahraničí k ochraně schengenské hranice, řádně plní své úkoly a jejich profesionální přístup je oceňován nejen kolegy z jiných zemí, ale také obyvateli Republiky Makedonie.

David Schön, tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty