Přemysl Čech: Držet kurz

22.07.2014 7:33

Poslední den své dovolené na Vysočině vyplul prezident Miloš Zeman ve svém nafukovacím člunu brázdit hladinu rybníka Veselák jištěn ochrankou a bedlivě sledován médii. Plavil se tři a půl hodiny a troufám si tvrdit, že po ten čas nezahálel, ale jako vždy přemýšlel a kombinoval.

Přemysl Čech: Držet kurz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Možná uvažoval i o tom, s čím půjde v pondělí na jednání vlády – první s jeho účastí v roli prezidenta. Ale sluníčko svítilo, člun se měkce pohupoval, a tak není vyloučeno, že si pan prezident na chvíli zdříml. Pak mohl vidět, jak jeho člun brázdí jinou hladinu.  

Je totiž velký den – otvírá se kanál Dunaj – Odra – Labe a prezidentův člun pluje v čele slavnostní flotily. Zpovzdálí jej sleduje zbrusu nový dělový člun ochranky, příslovečně skromně pojmenovaný Miloš I. - Pan prezident právě naplnil odkaz Karla IV., Ferdinanda III., Tomáše Bati a mnoha dalších.   

Ano, tak daleko sahá snaha o propojování řek a moří na našem území. První, kdo se seriózně zabýval propojením, o kterém se diskutuje i dnes, byl nizozemský duchovní Lothar Vogemont a podržte se, uvažoval o tom už v roce 1700! První, komu se podařilo aspoň v malém propojit vody Vltavy a Dunaje, byl v roce 1791 inženýr Josef Rosenauer, který toto dokázal vybudováním Schwarzenberského kanálu na Šumavě.  

Z počátku čtyřicetikilometrové dílo sloužilo k plavbě palivového dříví ze šumavských lesů do Vídně a sloužilo obdivuhodně dobře. A pokud se zahloubáte do historie myšlenky propojení všech tří povodí a časově jste malinko nad věcí, kupodivu zjistíte, že nápad vcelku aktivně žije celých 314 let. Někdy tlumeněji a jindy aktivněji jako třeba dnes.  

Co je jasné už dlouho, je jeho trasa a plus mínus i technické parametry.  

Český byznys je pro stavbu kanálu, ekologové proti, přičemž je zajímavé, že některé argumenty používají obě strany, jen je vykládají opačně stejně jako postoj evropských orgánů k zamýšlenému dílu a hlavně k jeho financování. Podobně rozpolcené jsou obce, kterých by se stavba kanálu dotkla. Některé v tom vidí příležitost, jiné zase fakt, že přijdou o pozemky, které mohly využít podle svých představ.  

Samotnou kapitolou je ekonomika uvažovaného díla. Deset let staré výpočty se dostaly s cenou – včetně nutných nákladů v Německu – někam na hodnotu 250 miliard korun, tedy zhruba na cenu dostavby jaderné elektrárny Temelín.   

Vyjdeme-li z toho, že čistý příjem státu z výběru mýta na silnicích se pohybuje ročně v řádku jednotek miliard, pak inkaso z provozu kanálu by stavbu splácelo - kolik? Sto let? Ale pravda, jeho zastánci ještě přidávají pozitiva v podobě ochrany před povodněmi, rekreační funkci či lepší přístup k vodě především na jižní Moravě a taky nová pracovní místa jak při stavbě samotné, tak při obsluze vodního díla.  

Přes tři sta let starý rébus nebude snadné rozetnout. Stavbu odmítl poradní orgán Akademie věd, ministerstvo dopravy se na studii proveditelnosti právě chystá. A je pravděpodobné, že stavbu kanálu zmíní prezident jako jednu ze svých priorit na pondělním jednání vlády.  

Ale přesto nevím, nevím, jestli se ho dočkáme ve slušivé admirálské uniformě. A tak si zatím může užívat na rybníku Veselák ocenění od kolegů Kapitánů vnitrozemské plavby za podporu výstavby vodních koridorů. Cena má hezký název: Držet kurz!  

Přemysl Čech vám přeje vlídný den!

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.