Přemysl Čech: Zlatá vejce českých bank

08.03.2014 21:07

Tak si české banky zase slušně vydělaly. Velká bankovní trojka – Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB – si v loňském roce přišly skoro na 42 miliard korun.

Přemysl Čech: Zlatá vejce českých bank
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Pravda, nepokořily sice předloňský rekord, kdy shrábly na 46 miliard, ale v době nejnižších úrokových sazeb a tomu odpovídajících marží, je i ten loňský výkon víc než dobrý. Nelze si přát nic lepšího, než mít v kapse pracovní smlouvu uzavřenou s jedním z těchto bankovních domů.

Takové štěstí má jen málokdo, za to je nás hodně, kdo máme s těmito bankami uzavřené smlouvy v roli klientů. A z tohoto pohledu si nejsem jistý, zda mám nad velkolepými výsledky hospodaření mých obchodních partnerů jásat. Velkou část ohlášeného zisku totiž banky vytvořily kasírováním poplatků a provizí. Trochu nebo vlastně hodně naivně bych očekával, že banka peníze, které jí svěřím, rozumně investuje a o zisk, který přinesou, se s bankou podělíme. Já dal kapitál, banka know how – tak co třeba fifty – fifty? Ale vím, že to bych chtěl příliš, a tak bance svěřím kapitál a pokud ho chci kontrolovat a opečovávat, musím za to platit.

Podle dostupných údajů jen v loňském roce zinkasovala Česká spořitelna za bankovní poplatky a provize přes 11 miliard korun – i když jí tyto příjmy meziročně klesly asi o 4 procenta. Ale bez podnikatelského rizika v podstatě jen za úřednické úkony, z nichž některé si například uživatel elektronického bankovnictví ještě realizuje sám. Podle odhadů mohou poplatky a provize tvořit i polovinu zisku některých českých bank. - Podle čerstvých výsledků ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek ji vyhrál poplatek za vedení účtu k hypotečnímu a spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stavební spořitelny. Poplatek, o který se v poslední době vede velká právní bitva. Zajímavé je, že i přesto, že drtivá většina soudních verdiktů sice jeho oprávněnost potvrdila, banky jej v posledním roce masivně ruší. Nevím, zda se chovají jen pragmaticky a chtějí si vylepšit image, nebo skutečně uznávají, že za jednu věc by se dvakrát platit nemělo, ale v každém případě je to dobrá zpráva pro klienty.

Za dobu svého trvání anketa upozornila na takové absurdity, jako jsou poplatek za příchozí platbu, poplatek za výběr z bankomatu z vlastní banky, poplatek za nadměrný vklad nebo na poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Většinu z těchto poplatků banky v tichosti rozpouštějí, i když jejich vynalézavost, jak si bez námahy a rizika přilepšit, je takřka bezmezná. Ne, že bych českým bankám nepřál slušné zisky. Za dobře odvedenou práci výhodnou pro všechny strany, si je určitě zaslouží. Na druhé straně, až banky budou zase za rok v tuto dobu ohlašovat své zisky, doufám, že v kolonce příjmy z poplatků a provizí bude zase o něco méně. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause