Přemysl Votava: Ježíšku, nedej se….. !

12.12.2016 14:39

Vánoce jsou nejkrásnějšími svátky v roce. Těšíme se na ně, zejména pro jejich poezii, pro tu jejich zimní krásu, ale také pro ty dětské rozzářené oči.

Přemysl Votava: Ježíšku, nedej se….. !
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

K českým Vánocům patří vánoční zvyky zděděné po našich předcích. To jsou ty vánoční stromečky, české koledy, vánoční pečivo, … na Štědrý den máme tradičního kapra a bramborový salát. K té české tradici patří i návštěva kostela. České Vánoce asi nejlépe vystihl malíř Josef Lada a jeho známé obrázky z rodných Hrusic. K Vánocům patří také dárky a radost z nich, které nám přinášel Ježíšek. Přinášel je našim prarodičům, rodičům i nám….

Ježíšek do našich domovů vstupuje již po dlouhá staletí, přináší nám vánoční radost a pohodu, ale také zamyšlení a lásku k bližnímu. České Vánoce s Ježíškem, patří k naší staleté kulturní tradici.

Polistopadová doba však změnila české Vánoce. Pulty a výklady supermarketů dnes přetékají zbožím, z obrazovek i z novin na nás útočí konzumní reklama. V konzumním nadbytku postupně ztrácíme tu pravou vánoční poezii a také samotného ducha Vánoc. Svého Ježíška trochu bezradně bráníme před nezvaným mužíčkem v červené čepičce a v červeném kabátku. Santa Claus se u nás postupně zabydluje, vykukuje na nás v supermarketech, v reklamách, vidíme ho na obrazovkách.

Před mnoha lety u nás pohořely podobné pokusy nahradit Ježíška Dědou Mrázem, ten k nám přijížděl na saních se svou Sněhurkou až z Čukotky. Dnes zažíváme obdobné pokusy s podobným dědou, ale z druhé strany zeměkoule. Také tento mužíček, zvaný Santa Claus, má vystrnadit našeho Ježíška z našich domovů.

Nemá to ten náš Ježíšek jednoduché. Víme, že na rozdíl od toho mužíčka v červené čepičce a kabátku, se náš Ježíšek nedá komerčně „dobře uchopit“. Santa Claus se v reklamě vyzná, umí se v ní pohybovat, proto se pomalu, ale zcela jistě, dostává do našich domovů. Usedá mnohdy nezván u vánočního stromečku. V předvánoční době přichází do mateřských školek, do základních škol, dívá se na nás z výkladních skříní, z televizních obrazovek….a toho našeho Ježíška pomalu vytlačuje z našich domovů. Naši předkové by neměli radost z tohoto vetřelce. Asi by ho hnali metlou od svých domovů.

Vzkázali by nám : „Braňte Ježíška. Udělejte mu místo ve svých domovech, udělejte mu místo i ve svých srdcích.“

„Ježíšku nedej se, jsme tu s Tebou…!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…