Přemysl Votava: Kam zmizel odkaz Jalty?

08.02.2019 13:16

Před třiceti lety jsem navštívil carský palác Livadiji na Krymu, místo Jaltské konference. Pohladil jsem, pohledem kulatý stůl, u kterého jednali účastníci Jaltské konference. Vy, co jste znalí historie, jistě znáte tu slavnou fotografii usměvavých státníků z února 1945.

Přemysl Votava: Kam zmizel odkaz Jalty?
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Tato fotografie zvěstovala světu naději na brzký konec války. Na Jaltské konferenci konané 4. – 11.února 1945, představitelé vítězné koalice Roosevelt, Churchill a Stalin účtovali s viníky druhé světové války. Je to již 74 let.

Jaltská konference byla významná i pro poválečný vývoj v Evropě, včetně dohody o uspořádání Evropy po porážce Německa. Pro Československo bylo důležité, že zde byly přijaty první dohody o odsunu obyvatelstva německé národnosti z řady evropských zemí.

V době konání Jaltské konference bylo Německo již v agonii. Rudá armáda bojovala jen 150km od Berlína. Československo na začátku roku 1945 zažívalo první pocity nabyté svobody, Rudá armáda společně s 1. československým armádním sborem postupovala Slovenskem, osvobodila Košice, Prešov, Poprad, Kežmarok…  Přesto Evropa na počátku roku 1945 pohřbívala další miliony obětí, stále ještě hořela města, stále ještě umírali lidé… Mír byl ještě daleko.

Na konferenci Stalin také potvrdil, že do 3 měsíců po skončení války v Evropě, vstoupí do války proti Japonsku. Což také splnil. Rudá armáda rychlým postupem osvobodila Čínu (Mandžusko) a Koreu od japonské okupace. Za tento příspěvek k porážce Japonska získal SSSR dle Jaltské dohody, ostrov Sachalin a Kurilské ostrovy…. Na Jaltě byly položeny základy k ustavení OSN.

Je třeba zdůraznit, že na Krymu si státníci uvědomovali svoji zodpovědnost za poválečný vývoj ve světě. Jaltská konference i přes rozdílnost názorů, byla příkladem vzájemné úcty. Jako příklad lze uvést slavnostní předání meče britským premiérem W. Churchillem, J.V. Stalinovi. Byl to osobní dar britského krále Jiřího VI. statečným obráncům Stalingradu.

Lidská paměť je bohužel velice děravá, historie je ohebná. Z viníků války jsou vyráběni hrdinové. Regály knihkupectví se prohýbají pod memoáry nacistických generálů. Ti skuteční hrdinové stojí v koutě. Průběh  nejkrutější války v dějinách lidstva je zkreslován, jsou znevažovány její oběti. Jsou káceny pomníky hrdinů. Mnozí další jsou kádrováni i 80let po své hrdinné smrti…. Láska k vlasti je zesměšňována, symboly státu jsou znevažovány. Učebnice mají nové výklady historie…. 

Zbrojní náklady ve světě neustále rostou, např. vojenský rozpočet USA na rok 2019 činí 717 mld dolarů, Velké Británie 53 mld, Ruské federace (RF) 50 mld…, Hranice NATO se nebezpečně přibližují k hranicím RF. V tomto týdnu se stala 30 členem NATO Severní Makedonie. Přesto roste napětí i vzájemná nedůvěra mezi státy, stačí první výstřel…

Letos 15. března si připomeneme 80.výročí německé okupace a statisícové oběti s tím spojené, 1.září 1939 začátek 2.sv.války… Československo nestálo v koutě, naši hrdinové bojovali za naši svobodu na všech frontách této války.   

Přemysl Votava                                                            
(Národní socialisté)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty