Přemysl Votava: Svět se snad zbláznil...

22.01.2019 10:10

Státní pokladna USA už měsíc je prázdná. Státní zaměstnanci neberou výplaty a pokud nemají našetřeno, tak dluží za nájem, nesplácí půjčky i hypotéky. Jejich rodiny s dětmi stojí u charity frontu na obědy, přesto musí ze zákona i s tou prázdnou kapsou chodit do práce. Tato stále ještě nejmocnější ekonomika světa je ve finanční krizi. Důvodem je spor o hraniční plot na mexické hranici, který přijde státní pokladnu na šest miliard dolarů.

Přemysl Votava: Svět se snad zbláznil...
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Musím se skoro stydět, že zatím co americký úředník nemá na obědy a stojí v frontě na charitu, já jsem dostal k důchodu přidáno a tak jsem si včera u renomované obchodní firmy, koupil nové kalhoty a dokonce i nové boty. A ještě si představte, že cestou domů jsme si s manželkou, zašli do kavárny na pravou brazilskou kávu a na velký dort se šlehačkou. Také konstatuji, že nedlužíme ani na nájemném, nebereme si ani půjčky, ani nestojíme frontu u charity na obědy... Dokonce jezdíme každoročně na dovolenou na Šumavu, do Jizerských hor a někdy i k moři.

Když zapátrám v paměti, kdy jsme byli v podobné situaci, tedy nemít na nájem, na splátky, na obědy, ani na ty nové kalhoty, tak si vzpomenu na to naší polistopadovou dobu a s ním i na první uzavřené továrny, hutě, doly,… na krachující banky, na znehodnocené vklady i na vysokou nezaměstnanost. Zaměstnanci chodili domů bez výplaty, neměli na nájmy a s odvráceným pohledem chodili kolem samoobsluhy. Dovedeme se proto vžít do tíživé situace amerických rodin.

Je potěšující, že tento krizový stav v posledních letech už neznáme, mzdy i důchody pravidelně rostou. Státní rozpočet je v přebytku. Nezaměstnanost je nejnižší v EU a kdo chce pracovat, práci najde. Dokonce od ledna důchodci dostali přidáno 900 korun měsíčně. A na příští rok slíbil premiér opět přidat 900 korun.

Je také pravdou, že občas brbláme nad svou nízkou mzdou, ale i tak nezažíváme ty zlé časy, které nyní prožívají v USA, nebo ve Francii. Ve Francii již po několik měsíců hnutí „žlutých vest“ ovládlo ulice, zaměstnanci, dělníci, studenti bojují za svá sociální práva. Je tedy možno říci, že se u nás máme relativně dobře.

A je důležité také všem připomenout, že jsme nikoho nekolonizovali, nežili jsme z práce, ani z bohatství těch druhých, nemáme ani zlaté doly, ani naftové vrtné věže.

A protože nejsme škodolibí ani nepřející, přejeme si, aby i ten americký zaměstnanec měl na splátky, nájmy a také na ty nové kalhoty.

Přemysl Votava

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…