Přemysl Votava: Zločin, který měl zůstat utajen

12.10.2017 16:30

Paříž 17. října 1961. Zločin, který se stal před 56 lety, měl zůstat před světovou veřejností utajen. Tehdy, po zběsilé střelbě policistů zůstalo ležet na zemi kolem 200 mrtvých demonstrantů. Stalo se tak přímo v centru Paříže. Dnes se tento pařížský masakr v médiích nerad připomíná. Hledáme často jiné tragické události i tisíce kilometrů od Evropy. Kážeme morálku, zavádíme sankce, ale na podobné zločiny v Evropě zapomínáme. Světlým výjimkám budiž čest.

Přemysl Votava: Zločin, který měl zůstat utajen
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Co se tehdy v Paříži stalo? Francie, koloniální mocnost se snažila udržet své impérium, v Alžírsku probíhala krutá koloniální válka se stoupenci alžírské nezávislosti. Také v Paříži tamní Alžířané demonstrovali proti této koloniální válce. Reakce pařížské policie byla rychlá, nelítostná a krutá. V srdci Paříže, nedaleko chrámu Notre-Dame, policisté a četníci zahájili ostrou střelbu do davů protestujících Alžířanů, střelbu do mužů, žen a dětí…

Tento masakr nás i dnes ohromuje svou velikostí, brutalitou a nenávistí. Nenávist policie vůči Alžířanům vedla k nebývalým zvěrstvům - desítky mrtvých plavaly v Seině. Řeka se tehdy barvila krví. Policisté dokonce zabíjeli i ty zraněné… 11 000 demonstrantů bylo zatčeno a drženo na pařížském stadionu Pierra de Coubertina.

Tato událost měla zůstat před světovou veřejností utajena. Neměla být připomínána, proto ještě dnes, je zahalena mlčením. Jen občas se v médiích objevuje malá zmínka o tomto vraždění v Paříži. Po většinou je informace značně nepřesná, upravená, zkreslená. Dokonce i francouzské školní učebnice zamlčují dodnes, tuto tragickou událost. Připomínám, že se tak stalo v civilizované Evropě, dokonce v zemi, která ráda připomíná symboly „bratrství, rovnosti a svobody “.

Není bez zajímavostí i jméno toho, kdo dal před 56 lety příkaz ke střelbě proti demonstrantům. Tímto mužem, byl pařížský policejní prefekt Mourice Papon. Nejspíše za tyto „zásluhy“ byl později mnohaletým francouzským ministrem financí (1978 – 1981). Byl dokonce i nositelem nejvyššího francouzského vyznamenání Řádu čestné legie.

Teprve v roce 1981 se na něj provalila jeho kolaborantská minulost za války. Je s podivem, že se tak stalo teprve v roce 1981, tedy dvacet let po jeho dalším zločinu, po říjnovém masakru v Paříži. Mourice Papon byl za vichistické proněmecké vlády, generálním tajemníkem oblasti Gironde a poslal 1690 Židů z města Bordeaux na smrt. Mourice Papon v roce 1998 byl odsouzen na 10let. Odseděl si jen tři roky. Tři roky za tisíce mrtvých, jak z doby okupace, tak i z podzimu roku 1961.

Teprve až v roce 2012 si Francie zametla před svým prahem, omluvila se a přiznala svůj zločin z roku 1961. Pokud nám dnes Francie káže o demokracii, měla by si také vzpomenout na Mnichov z roku 1938, nebo na Paříž roku 1961.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…