Připravuje se zákaz zákazů, nekuřáckou Evropu předstihne nekuřácké Česko

21.10.2015 12:26

Od dávných dob se lidé dělí do různých skupin. Dobrovolně i nedobrovolně. Kvůli připravenému novému protikuřáckému zákonu, který bude zařazen na jednání Poslanecké sněmovny v nejbližších dnech, se v poslední době nejčastěji mluví o dělení na kuřáky a nekuřáky. Kdo má větší práva?

Připravuje se zákaz zákazů, nekuřáckou Evropu předstihne nekuřácké Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

Ve sněmovně je připravený zákon, který jde daleko za protikuřácká omezení, platná ve většině členských zemí EU. Alespoň v něčem budeme na čele celé Evropy. Protikuřáčtí aktivisté sice tvrdí, že v Evropě se už taky nikde nekouří, ve skutěčnosti ale i v těch nejpřísnějších zemích jako je Německo, Rakousko, Dánsko a Holandsko existuje množství výjimek, kdy je kouření povoleno. U nás by se nesměla podle připravovaného zákona kouřit ani elektronická cigareta, vodní dýmka. A navíc nikdy a nikde!

Kuřáci se ocitají pod tlakem politiků a lékařů, úředníků z EU v Bruselu. Zřejmě definitivně končí jejich právo zakouřit si u kávy či piva v kavárně, v čajovně, restauraci, v typické venkovské hospodě. I v oddělených místnostech!

Snad vůbec nikdo nezpochybňuje škodlivost kouření, a nebo právo nekuřáků na nezakouřené hospody a kavárny. Místo rozumných řešení a kompromisů, přichází ale jednak ze strany EU a teď i naší vlády, snaha zakázat kouření absolutně. Většinou všichni dobře víme, kam v současnosti i minulosti vedly absolutní zákazy, a to čehokoliv.

V současnosti se majitelé restaurací, kaváren nebo barů mohou sami rozhodnout, jestli si hosté v jejich podniku smí zapálit, nebo ne. U vchodu je na to musejí upozornit příslušnou cedulkou. Za tento podle Evropské unie a některých našich politiků „měkký“ přístup je ale Česko dlouhodobě kritizováno, a tak vláda a jmenovitě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), přišla s novým zákonem s mnoha dílčími nesmysly až po absolutní zákaz kouření. Za jeho porušení by podle návrhu ministerstva zdravotnictví kuřákům hrozila pětitisícová pokuta, provozovatelům hospod pak až 50 000 korun.

"Spousta restaurací, ba i barů, dobrovolně nekuřácké jsou, tak proč zase něco zakazovat," řekl exministr zahraničí a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg.  A souhlasí s ním i Zuzka Bebarová-Rujbrová z KSČM. "I kuřáci za ty peníze, které platí státu na daních, by měli mít možnost kouřit důstojně. Samozřejmě odděleně od nekuřáků," uvedla.

Argumenty odpůrců zákona jsou podobné: současná podoba zákona omezující kouření v hospodách je podle nich dostačující. "Plošný zákaz považuji za neadekvátní a v našich poměrech za nesmysl. Nemusíme papouškovat všechno, co se nám snaží vnucovat úředníci z Bruselu," prohlásil poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Paradoxně velmi tolerantní jsou k právům kuřáků právě nekuřáci. “V současnosti máme restaurace s oddělenými nekuřáckými prostory, čistě kuřácké nebo i čistě nekuřácké restaurace. Přibývá nekuřáckých podniků, každý si tak přijde na své. I kdyby tomu tak nebylo a všechny restaurace byly jen kuřácké, nikdo se přece nemůže dožadovat zákazu kouření, protože se chce jít do hospody nadýchat čerstvého vzduchu. Právo na čistý vzduch v hospodě je stejné jako právo na ticho v rockovém klubu nebo na diskotéce. Copak se vytratil zdravý rozum? Nerozumím tomu, proč se koná další „hon“ na kuřáky (zde musím podotknout, že jsem nekuřák),” napsal v regionálním deníku Josef Káles zastupitel města Chrudim za Stranu svobodných občanů.

“Kdo nějaký čas pobýval v zahraničí, například v Anglii, kde zákaz kouření v restauracích platí, moc dobře ví, že polovina hospody stojí na ulici. Je naivní si myslet, že tam jsou potichu. Zkušenosti i z ostatních zemí ukazují, že tomu tak rozhodně nebude a že je se na co těšit. Když jsem měl možnost mluvit s lidmi před komunálními volbami, objevilo se poměrně hodně těch, kteří si stěžovali na porušování nočního klidu. Hlavně v centrech měst se totiž nepříjemně ozývá už jen to, když nějaká rozveselená partička kráčí domů z podařeného večera v hospodě. Teď si představte, že bude mnohem více lidí stát před hospodami. Jsem přesvědčen o tom, že strážníci nebudou vědět, kam dřív skočit, kolik stížností se na ně bude valit. Uvádí se, že strážníků je v Česku kolem 8500, restaurací a hospod je kolem 29 tisíc. Je ale pravda, že restaurací bude kvůli zákazu kouření určitě mnohem méně, bohužel,” končí své zamyšlení Josef Káles.

Mnoho našich turistů si i letos při cestách po Evropě všimlo, že v přeplněných ulicích se turistům pletou doslova pod nohami kuřáci. Stojí před bary a restauracemi, kde si nesmějí zapálit. “Otravují” tak turisty, jsou na “obdiv” procházejícím mladým lidem, kteří do barů a hospod ještě nesmějí.

My jdeme ale ještě dál. U nás, pokud samospráva měst a obcí vyhlásí právě před restauracemi nekuřácké zóny, a kdo by se divil, vzhledem k špatným zkušenostem z Evropy, nezapálí si kuřáci podle navrhovaného zákona ani před svou restaurací. Prostě připravuje se zákaz zákazů.

Autor: Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.