Profesor Milan Knížák: Největším nebezpečím pro Evropu je Německo

23.03.2017 10:38

Za tímto tvrzením si stojím. Stačí se podívat do historie. Jen ve dvacátém století stálo Německo u zrodu dvou nejničivějších válek v nám známé historii.

Profesor Milan Knížák: Největším nebezpečím pro Evropu je Německo
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

Nechci se pouštět do sociologických úvah o typických projevech německé společnosti, ale stačí si uvědomit základní principy, které vedly Němce k tomu, aby se masově vrhali do akcí, které měly za následek jejich vlastní devastaci. Známá německá důkladnost a důslednost se projevuje na všech stranách. Je jedno, jestli Němci uvěří v ušlechtilé cíle či destruktivní plány. Intenzita, dogmatičnost a určitá omezenost učiní i z humanistických idejí totalitní dril. Omezenost, krátkozrakost a důslednost, s kterými Němci následují přijaté ideje, je nebezpečná, vede je do záhuby a s nimi i celou Evropu. Ve víře v přijaté ideály je většina německé společnosti schopna spáchat cokoliv, i sebevraždu. Německá rozpínavost je až děsivá. S velkými idejemi ve štítu jsou schopni jakýchkoli křivd. Víra v jejich vlastní spravedlnost jim dává velkou sílu páchat jakékoliv nespravedlnosti. Dobrým příkladem je současná Evropská unie ovládaná německou politickou korektností. Pod tímto vlivem mizí z evropské společnosti demokracie a občanská svoboda. Silné Německo bylo a je vždy nebezpečné. Je s podivem, že Evropa, která prožila v minulém století ony dvě ničivé války, tak rychle zapomněla.

Evropa jako historický kontinent s vysokou kulturou života je dnes terčem, z kterého by chtěl okolní svět urvat co nejvíce. Pokud se Evropa nezačne až hystericky bránit, brzy bude na kusy.

Nejsem naivní a vím, že Evropu nečeká jiný osud než nějaký druh internalizace, ale nepřeji si, aby se to stalo násilnou formou, při které evropská kultura zahyne. Věřím stále, že evoluce je ta nejpřirozenější forma vývoje.

Milan Knížák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka