ProtiAlt a Nadační fond M. Paumera: U Gottwaldova hrobu nedošlo k propagaci fašismu

27.02.2014 7:00

Ohrazujeme se proti tvrzení místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka, že připomenutím krvavé minulosti Klementa Gottwalda u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech došlo k propagaci fašismu.

ProtiAlt a Nadační fond M. Paumera: U Gottwaldova hrobu nedošlo k propagaci fašismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: U hrobu Klementa Gottwalda a dalších funkcionářů bývalé KSČ se sešli sympatizanti i odpůrci. Odpůrců bylo tentokráte více

Použitím rovnítka mezi svastikou a rudou hvězdou pouze upozorňujeme na fakt, že komunistický a nacistický režim jsou režimy rovnocennými. Podle paragrafu 405 zákona o zločinech proti lidskosti jsou komunistické a nacistické zločiny postaveny na stejnou úroveň. A právě osobnost Klementa Gottwalda je víc než jen symbolem krutosti a násilí na celém českém i slovenském národě. Tento fakt je nutné si neustále připomínat a srovnání symbolů nacismu a komunismu je jednou z nejpochopitelnějších forem. Není bez zajímavosti, že několik účastníků je židovského původu a mnozí pocházejí z rodin, na kterých se komunistický režim krutě podepsal.

Dále se velmi důrazně ohrazujeme proti tendenčně a lživě sepsaným článkům v Parlamentních listech, které vyšly 25. 2. pod názvem „Právě se vracím z hrobu! Podívejte se, co aktivisté provedli s hrobkou Gottwalda, Gusty Fučíkové a dalších“ a 26. 2. s názvem "Hanobení ostatků a propagace fašismu. Za řádění na Gottwaldově hrobě už se chystá žaloba".

Instalace cedulí připomínajících minulost Klementa Gottwalda a zločiny komunismu není hanobením hrobu, ale nenásilnou a k pietnímu místu šetrnou připomínkou zločinecké minulosti KSČM.

K žádnému „tanci“ na hrobě nedošlo, účastníci se pohybovali po stejných plochách, jako uctívači kultu Klementa Gottwalda a jako každý jiný návštěvník, který chce na hrob uložit pietní předměty, zapálit svíčku, nebo provést údržbu hrobu. V rámci objektivity je nutno dodat, že pokud instalace cedule k patě náhrobku je „tancem“ na hrobě, pak by bylo nutno z podobného znesvěcení obvinit i všechny vysloužilé pohraničníky, jeřábnice a uliční důvěrníky, kteří pokládali na hrob Klementa Gottwalda květiny. Nejedna z pietních obětin byla umístěna tak, že k jejímu položení bylo nutno se projít mezi hroby. Na místě byl přítomen zástupce správy hřbitova a na žádné hanobení ani výtržnosti neupozorňoval.

Musíme bohužel konstatovat, že článek v Parlamentních listech ukazuje, že tento portál dosáhl samého dna českého internetového bulváru. Solidní novinářskou práci nahradil pouze honbou za senzací a v ní neváhá překroutit jakýkoli fakt, který pak přežvýkaný do podoby instantního názoru pro duševně méně zralé jedince předkládá veřejnosti. Autor článku, Radim Panenka, dokonce, v naději na získání výživnějšího materiálu pro svůj článek, neváhal popichovat přítomné aktivisty a přesvědčovat je, jak skvělý nápad by bylo schovat se za hroby, počkat si až se někdo pokusí likvidovat transparenty a poté ho fyzicky napadnout.

Občanské sdružení ProtiAlt považuje za sprosté, že Komunistická strana, která proslula nulovou úctou k lidskému životu a lidským ostatkům svých vlastních obětí, jejichž zmučenými těly zaplňovala šachtové hroby v Ďáblicích, a která popel popravených politických vězňů sypala na silnice, strana, která nedopřála klidný a důstojný odpočinek osobnostem, jako byl Jan Palach či Jan Patočka, se opovažuje připomenutí její krvavé minulosti nazývat hanobením ostatků.

Za občanské sdružení ProtiAlt

Dušan Makovský, tel 702 058 007, dusan.makovsky@gmail.com

Za nadační fond Milana Paumera

Jiří Cihlář, předseda Nadačního fondu MP, 775 385 429, cihlar@deltaforces.cz

Veronika Vaňková 732 315 220, veronika.vanek@gmail.com

Občanské sdružení ProtiAlt slušnou, ale neústupnou metodou připomíná a vždy bude připomínat zločinnost komunistického režimu a neslučitelnost existence Komunistické strany s demokratickou společností a zasazuje se o rozpuštění KSČM.

Nadační fond Milana Paumera byl založen na konci roku 2010 Mezi hlavní cíle nadačního fondu patří propagace a prosazování principů občanské společnosti, především propagace třetího odboje - protikomunistického odboje a boje proti totalitním režimům obecně, včetně boje proti všem ostatním trendům směřujícím k potlačení lidských práv a svobod člověka, a dále propagace, podpora a realizace projektů zaměřených na lektorskou, badatelskou, vzdělávací a publikační činnost, pořádání veřejných sbírek, benefičních akcí, propagačních akcí, konferencí, přednášek a seminářů v souvislosti s historií Československa od r. 1918 do současnosti, spojené s bojem proti totalitním režimům.

Další, neméně důležitou aktivitou NFMP je podpora naplňování ustanovení a Zákona č.198/1993 Sb. o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu a dále podpora projektů zaměřených na výchovnou činnost a práci s dětmi a mládeží, propagace vlastenectví, osobního hrdinství a morálních zásad v souvislosti s historií Československa od r. 1918 do současnosti, jejich odkaz dnešním generacím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ProtiAlt

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…