Protikorupční Kverulant: Pořadatelům farmářských trhů platí už jen Praha 5

22.07.2016 11:21

Kverulant.org v lednu 2015 jako první upozornil na nerovné podmínky při pořádání farmářských trhů v různých částech Prahy. Zatímco někteří pořadatelé museli za tuto možnost platit, jiní naopak dostávali zaplaceno. Dohadování podmínek svádělo ke korupčnímu a klientelistickému jednání. Kverulantovým cílem bylo odstranit tuto hrubou nerovnost, která byla financována z veřejných peněz. Na Praze 4, 6 a 8 se to podařilo a za pořádání trhů tak platí už jen Praha 5.

Protikorupční Kverulant: Pořadatelům farmářských trhů platí už jen Praha 5
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kverulant.org si na konci roku 2014 vyžádal od jednotlivých městských částí informace o pořádání farmářských trhů a provedl srovnání jejich podmínek. Zjistil, že organizátory trhů lze rozdělit do tří skupin: jsou to pořadatelé, kteří neplatí žádný nebo jen minimální poplatek, takoví, kteří městu odvádějí přes milion korun ročně, a nakonec ti, kterým naopak za pořádání trhů platí městský úřad. V lednu 2015 Kverulant výsledky zveřejnil a požadoval od městských částí narovnání podmínek. Na Praze 4, 6 a 8 se to podařilo a za pořádání trhů platí už jen Praha 5.

Ve sjednání nápravy byla nejrychlejší Praha 6. Farmářské trhy na „Kulaťáku“ bývaly provozovány tak, že městská část platila organizátorovi 1 200,– Kč ročně. Na základě Kverulantovy výzvy rada městské části Praha 6 v březnu 2015 schválila dodatek ke smlouvě o provozování farmářských trhů na Vítězném náměstí v Dejvicích. Díky této nové úpravě radnice od pořadatelů trhů inkasuje ročně částku 907 tisíc korun.

I Praha 4 situaci napravila. V Arkádách bylo 30x ročně, vždy ve středu, 50 stánků. Praha 4 měla uzavřenu příkazní smlouvu se společností 4-Majetková, a.s. Městská část v dokumentu figurovala jako příkazce a příkazníkem byla právě uvedená firma, jejímž jediným akcionářem je Praha 4. Městská část své vlastní firmě v letech 2014 a 2015 vyplácela 528 770,– Kč ročně. Její tiskový mluvčí Jiří Bigas Kverulantovi v únoru 2015 sdělil, že smlouva o pořádání farmářských trhů v letech 2014 a 2015 patří k těm, jejichž účelnost a hospodárnost chce starosta Petr Štěpánek přezkoumat. To se nakonec stalo a výsledkem bylo zrušení této, pro Prahu 4 nevýhodné, smlouvy.

A konečně i Praha 8 sjednala nápravu. Radnice ukončila platnost smlouvy, na jejímž základě vyplácela údajně více než 1 000 000,– Kč ročně firmě Centrum Palmovka, a.s., která byla v jejím stoprocentním vlastnictví. Rada městské části Praha 8 následně usnesením ze září 2015 schválila jako nového provozovatele karlínských farmářských trhů společnost MERCATO FARM, s.r.o., která byla vybrána v otevřeném výběrovém řízení. Praha 8 již tedy trhy nedotuje, naopak za možnost jejich konání od provozovatele inkasuje 240 000,– Kč ročně za pronájem. To je sice ve srovnání s farmářskými trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 podstatně méně, ale na Praze 8 trhy probíhají pouze dvakrát týdně, zatímco na Praze 3 čtyřikrát. Na Praze 3 tak vychází jeden trh na 6 250,– Kč a na Praze 8 pak 2 500,– Kč. Ředitel obecně prospěšné organizace Kverulant.org Vojtěch Razima k tomu dodává: „Je to stále velký nepoměr, ale když uvážíme, že do nedávna Praha 8 za pořádání trhů platila milion korun, je to určitě pokrok a máme z něj radost. Za pořádání trhů platí už jen Praha 5.

Praha 5 je jedinou městskou částí, která dál pořadatelům platí

Trh v Praze 5 na Andělu je díky dennímu průchodu více než 80 tisíc lidí jedním z nejfrekventovanějších. V prosinci roku 2013 byla na pořádání farmářských, velikonočních a vánočních trhů v příštích deseti letech bez výběrového řízení uzavřena smlouva se společností Lucky service, s.r.o. Počet trhů neměl přesáhnout 90 za rok. Smlouva je postavena tak, že Praha 5 za 10 let jejího trvání zaplatí organizátorovi 786 500,– Kč, což odpovídá roční částce ve výši téměř 80 000,– Kč. Oproti tomu organizátor hradí nájem a místní poplatek v celkové výši 26,– Kč/m 2 za den. Kolik m 2 záboru má pronajato, už ale ze smlouvy nelze zjistit. Počet stánků je v rozmezí od 45 po 70 dle konkrétního trhu.

Praha 5 Kverulantovi v únoru 2015 napsala, že si velice váží jeho podnětu a že stávající situace a podmínky pro jednotlivé farmáře a stánkaře městské části nejsou lhostejné a že se její rada tímto problémem aktivně zabývá na svých jednáních. Již prý začala prověřovat dodržování nařízení č. 9/2011 Sb. hl. m. Prahy (tržní řád) a smluvních ustanovení ze strany provozovatele trhů, společnosti Lucky service. Ředitel Razima pokračuje: „ Nedávno jsme se Prahy 5 dotázali, jak ono prověřování dopadlo, a žádali jsme kopii zprávy o jeho výsledcích a informaci, jaká byla přijata opatření. Praha 5 nám odpověděla, že byly zjištěny jen dílčí nedostatky spočívající v prodeji nepovoleného sortimentu a služeb. Členové kontrolní skupiny jsou prý vázáni povinností zachovávat mlčenlivost. Z odpovědi Prahy 5 nicméně jednoznačně vyplývá, že kromě bezzubé kontroly neudělali naprosto nic. Praha 5 je tak jedinou městskou částí, která i nadále pořadatelům farmářských trhů platí. My tento stav považujeme přinejmenším za výsledek klientelistického a dost možná i korupčního jednání a budeme dál usilovat o to, aby tato hrubá nerovnost financovaná z veřejných peněz skončila.“

Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť, ke Kverulantově činnosti říká: „Aktivitu Kverulanta vítáme a jeho práce si obecně vážíme, nejen ve věci kauz, které se týkají farmářských trhů a tržišť. Doufejme, že tato snaha narovnat některé nespravedlivé aspekty existence farmářských trhů v Praze a jejich podpory/nepodpory ze strany samospráv vyústí ve spravedlivější a přehlednější tržní řád hlavního města Prahy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…