Průzkum: Čočku si na Nový rok dají jen dvě pětiny Čechů. Tradici drží hlavně vysokoškoláci

28.12.2016 12:50

Tradiční pokrm v podobě čočky si u nás 1. ledna plánuje připravit 43 % lidí. Dodržování zvyku stoupá s dosaženým vzděláním. Ukázal to aktuální průzkum řetězce Albert. Poptávka po této luštěnině v obchodech před koncem roku tradičně stoupá. Naprostá většina Čechů si novoroční oběd dopřeje doma. Utratit za něj hodláme nejčastěji do 150 korun.

Průzkum: Čočku si na Nový rok dají jen dvě pětiny Čechů. Tradici drží hlavně vysokoškoláci
Foto: Albert
Popisek: Novoroční oběd - čočka; ilustrační foto

Zvyk jíst na Nový rok čočku souvisí s lidovou tradicí. Luštěnina je svým tvarem podobná mincím a ten, kdo si ji 1. ledna dopřeje k jídlu, toho se mají po celý zbytek roku „držet“ peníze. Podle aktuálního průzkumu maloobchodního řetězce Albert je však tato tradice pro mnoho Čechů už jen pověrou.

Peníze si chtějí pojistit hlavně na Zlínsku

Oblíbenou luštěninu si totiž k novoročnímu obědu hodlá dát pouze 43 procent lidí. Největší oblibě se těší ve Zlínském kraji, kde ji má 1. ledna na svém talíři více než polovina (54 %) dotazovaných, oproti tomu v kraji Královéhradeckém a Plzeňském je to jen necelá třetina (po 30 %).

„Poptávka po čočce v našich obchodech na konci roku oproti běžnému období výrazně stoupá,“ potvrzuje Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert.

Zajímavostí může být fakt, že podle průzkumu roste obliba tradičního novoročního pokrmu se vzděláním dotazovaných. Čočku si plánuje dopřát 55 procent Čechů a Češek s vysokoškolským titulem, například u středoškoláků je to už jen 44 procent.

Oběd do 300 korun na osobu

Průzkum také ukázal, že naprostá většina lidí (83 %) stráví čas novoročního oběda v teple jejich domova. Necelých 13 procent respondentů plánuje 1. ledna obědvat na návštěvě, a to u příbuzných nebo přátel. Pouze tři procenta Čechů zamíří na novoroční oběd do některé z otevřených restaurací.

Odklon od relativně levné čočky se odráží i v útratě za novoroční oběd. Téměř polovina Čechů (46 %) hodlá utratit do 150 korun na osobu. Další více než třetina respondentů (34 %) pak až do 300 korun a každý přibližně desátý z respondentů (11 %) až 500 korun za porci. Méně než 50 korun na osobu plánuje podle průzkumu vydat jen 5 procent Čechů, více než 500 korun pak 4 procenta dotazovaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty