Průzkum: Dluhy splácíme nejrychleji od roku 2014

31.08.2017 19:38

Platební morálka českých dlužníků se dále zlepšuje

Průzkum: Dluhy splácíme nejrychleji od roku 2014
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dlužník, ilustrační foto

Zadluženým Čechům se daří dluhy splácet nejlépe za poslední čtyři roky. Průměrná částka, kterou z nesplacených pohledávek dlužníci hradí, vzrostla za první polovinu letošního roku o bezmála 20 % oproti průměru z let 2015 až 2016. Splátkové dohody s věřiteli pak lidé dodržují až o čtvrtinu lépe. Nejzodpovědněji splácí dluhy lidé z Vysočiny, nejhůře naopak v Ústeckém a Zlínském kraji. Vyplývá to ze statistik inkasní agentury EOS KSI.

Zadlužení Češi ze svých příjmů na splátky vydají přibližně o 300 Kč měsíčně více, než tomu bylo loni. „O tom, že se platební morálka Čechů neustále zlepšuje, vypovídají také měsíční splátky, které jsou již v řádech několika tisíc korun. O několik set vyšší sumy hradí muži, kteří podle našich údajů také lépe dodržují splátkové dohody. Na druhou stranu, ženy jsou ochotnější splátkové kalendáře sjednávat a své dluhy začít řešit dříve,“ hodnotí Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI. Nejvyšší částky platí lidé z Vysočiny, nejmenší naopak ti z Plzeňského kraje. Rozdíl mezi regiony je až 700korunový.

Lidé letos dodržují splátkové kalendáře u dluhů, které byly předány k vymáhání, o 25 % lépe oproti letům 2015 až 2016. Výraznější rozdíly jsou napříč dlužníky z různých krajů České republiky, kdy nejvyšší úspěšnost splácení je opět na Vysočině (43,8 % dlužníků zde dodržuje splátkové dohody) oproti nejnižší úspěšnosti z Ústeckého (26,4 %) a Zlínského kraje (25,8 %). Průměrnou úspěšnost vykazuje Středočeský (34 %) a Karlovarský kraj (32 %).

Až k vymáhacímu procesu se dostane výrazně více pohledávek za muže. Ti také dluží průměrně větší částky, a to 13 150 Kč oproti 12 350 Kč za ženy. Věřitelé letos nejčastěji předávají k vymáhání nesplacené bankovní a nebankovní úvěry, dále dluhy za energie, pojištění a telekomunikace.

„Aktuálně sledujeme pokles spotřebitelských pohledávek, které se dostanou až k vymáhacímu procesu. Lidem se daří dluhy splácet mnohem dříve a rychleji. Apetit k větší spotřebě dále roste úměrně se zlepšující se situací domácností. I přes nedávné zvýšení úrokových sazeb se společnost nebude obávat brát si opět půjčky na krátkodobější účely. Problém by pak mohl nastat při zhoršení hospodářské situace nebo v případě restriktivních kroků ČNB v pravidlech poskytování hypoték. Důsledkem bude vyšší poptávka po spotřebitelských úvěrech,“ uzavírá Vladimír Vachel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…