Průzkum: Ekonomika roste, poptávka po průmyslových nemovitostech převyšuje nabídku

20.09.2017 15:27

Arete Invest, rychle rostoucí fond zaměřený na investice v oblasti nemovitostí, začal zveřejňovat svou čtvrtletní analýzu trhu průmyslových a logistických nemovitostí v České republice. Ve druhém čtvrtletí se postavilo 205 tisíc m2 nových prostor, nově obsazeno ale bylo 245 tisíc m2, tedy o 40 tisíc m2 plochy více. Celkem je v zemi 6,68 milionu m2 průmyslových a logistických nemovitostí, volných je něco málo přes 4 % této plochy.

Průzkum: Ekonomika roste, poptávka po průmyslových nemovitostech převyšuje nabídku
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

„Situace na trhu průmyslových nemovitostí potvrzuje dlouhodobý pozitivní trend růstu ekonomiky. Limitujícím faktorem se pro investory a nájemce stává nedostatek pracovní síly. Dalším zajímavým parametrem je míra neobsazenosti. Ta dosahuje dlouhodobě velmi nízkých hodnot, nicméně je třeba si zároveň uvědomit, že z celkového objemu m2 nemovitostí se jedná o stále velkou absolutní hodnotu,“ vysvětluje Tomáš Novotný, člen investičního výboru fondu Arete Invest zodpovědný za strategické investice a správu aktiv. „Při volbě našich investic se soustředíme na lokality, kde vykazuje nezaměstnanost pro nás pozitivnější hodnoty oproti průměru. I proto má naše portfolio nulovou neobsazenost a spadá tak do nadprůměrných hodnot oproti trhu,“ dodává.

Ke konci druhého čtvrtletí tohoto roku bylo v České republice celkem 6,68 milionu m2 průmyslových a logistických nemovitostí, dalších 558 tisíc m2 je ve výstavě, zejména v okolí Prahy. Volných je 4,05 % plochy. Tzv. hrubý pronájem dosáhl ve sledovaném období 325 tisíc m2. Čistý pronájem, který je očištěný o opětovně uzavírané smlouvy a představuje tak nově obsazené prostory, činil 245 tisíc m2. Výše nájmů za metr čtvereční se u průmyslových a logistických nemovitostí zpravidla pohybuje mezi 3,60 a 4,40 EUR.

O analýze průmyslových nemovitostí

„V rámci našeho aktuálního podfondu Arete Invest CEE II postupně vytváříme portfolio výnosových průmyslových a logistických nemovitostí s vysokým standardem. Detailně tak analyzujeme trh a o získané poznatky jsme se rozhodli podělit. Proto budeme každý čtvrtrok zveřejňovat závěry našich analýz,“ uvádí Lubor Svoboda, spoluzakladatel a předseda správní rady fondu Arete Invest.

Analýza průmyslových a logistických nemovitostí zahrnuje objekty vlastněné developery a investory, nikoliv například budovy, které si firma postaví sama pro sebe a jsou jejím majetkem. Arete Invest analýzu sestavuje na čtvrtletní bázi na základě veřejných dat z trhu získaných osobními setkáními a telefonickým dotazováním zástupců developerů a investorů a ze zveřejněných nabídek a poptávek. Pokud jsou takto získané informace nekompletní či nejednoznačné, probíhá ověřování, aby bylo zaručeno, že analýza vychází z dat, která jsou v maximální možné míře úplná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…