Průzkum: Loni vzniklo rekordní množství hospod

30.05.2017 12:01

V loňském roce vzniklo 2226 firem, které podnikají v oblasti stravování a pohostinství, což je nejvíce za posledních pět let. Jedním z důvodů může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Průzkum: Loni vzniklo rekordní množství hospod
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

V uplynulém roce bylo v České republice zaregistrováno 2 226 nových společností, jejichž předmětem činnosti je stravování a pohostinství (NACE 56). Jedná se o nejvyšší počet za posledních 5 let a o 75% nárůst ve srovnání s rokem 2015. „Jedním z důvodů extrémního přírůstku nových firem může být zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od prosince 2016, kdy někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by díky EET odhalily finanční úřady. Tuto spekulaci potvrzuje také to, že polovina firem, které vznikly v loňském roce, byla do obchodního rejstříku zapsána v posledních třech měsících roku, tedy těsně před a těsně po spuštění EET, nicméně absolutně nejvíce jich bylo v listopadu,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že aktuální data zatím nenaznačují masové ukončování podnikatelských aktivit, o kterých se v souvislosti EE hovoří. Letos, za necelých pět měsíců, vzniklo 708 nových firem, a pokud by tempo zakládání nových společností vydrželo do konce roku, byl by zaregistrován druhý největší počet společností za posledních 6 let. Naopak, počet nových živnostníků v porovnání s předchozími lety spíše klesá.

„Hlubší analýza dat Bisnode ukázala, že u zhruba pětiny firem, které byly založeny v roce 2016, je majoritním vlastníkem fyzická osoba, která v předchozích letech již ve stravování a pohostinství podnikala na živnostenský list. Přes 12 procent nově založených společností ovládá majitel, který kontroluje další podnik nebo podniky se stejným předmětem činnosti. Existují případy, kdy se adresy všech firem shodují,“ doplnila Petra Štěpánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Středověk trvá

15:57 Ladislav Jakl: Středověk trvá

Denní glosa Ladislava Jakla