Průzkum: Nespolehliví plátci DPH nejrychleji přibývají ve Středočeském kraji

05.10.2016 18:19

Počet firem na seznamu nespolehlivých plátců DPH stále narůstá, i když čím dál pomaleji. Ve třetím kvartálu letošního roku jich přibylo 644 a celkový počet nespolehlivých plátců DPH se ke konci září vyšplhal na 6 174. Jedná se o nejnižší kvartální, stejně jako meziměsíční, přírůstek za poslední rok. V tomto období rostl podíl nespolehlivých plátců DPH nejvíc mezi firmami s tržbami do 10 milionů korun a u společností se sídlem ve Středočeském kraji. Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Průzkum: Nespolehliví plátci DPH nejrychleji přibývají ve Středočeském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Podnikatelské subjekty, které jsou označeny jako nespolehlivý plátce DPH, stále přibývají, nicméně čím dál pomaleji. Tento trend sledujeme od listopadu loňského roku. Ve čtvrtém kvartálu 2015, který byl z pohledu přírůstku historicky nejdynamičtější, se jejich počet zvýšil o 1 703, v prvním kvartálu 2016 o 1 208, ve druhém o 768 a ve třetím kvartálu o 644,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v září bylo evidováno 154 nových nespolehlivých plátců, což je nejméně za posledních dvanáct měsíců.

Víc než polovinu nespolehlivých plátců DPH tvoří podnikatelské subjekty s tržbami do 10 milionů korun a jejich podíl se za poslední rok zvýšil o 4,3 procentní body, ze 46,57 procent v září 2015 na 50,84 procent v září 2016. Druhou nejpočetnější skupinou nespolehlivých plátců DPH jsou firmy, které tržby dle neuvádí nebo nevykazují. Jejich podíl se od loňského září snížil 28,63 na 26,19 procent, tedy o 2,44 procentní body. Největší podíl nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo v Praze (36,3 procent), nicméně podíl firem s pražskou adresou se za poslední rok mezi nespolehlivými plátci DPH zvýšil o čtyři procentní body.

V růstu podílu mezi nespolehlivými plátci DPH Prahu předstihl Středočeský kraj – za posledních dvanáct měsíců se jejich podíl zvýšil z 3,2 procent v září 2015 na 9,1 procent v září 2016, tedy téměř o šest procentních bodů. Naopak podíl společností ze seznamu nespolehlivých plátců výrazně, o více než devět procentních bodů, klesl v Královéhradeckém kraji (z 14,6 procent na 5,2 procent).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…