Průzkum: Podle MPO je pro zvládnutí pandemie koronaviru klíčová rychlá podpora vývoje a nasazení nových technologií i řešení

30.03.2020 22:02

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podporuje zavádění nových řešení a technologií, které pomáhají s bojem proti pandemii koronaviru. Umožňují lépe zvládnout krizi a zmírnit dopady na společnost a ekonomiku.

Průzkum: Podle MPO je pro zvládnutí pandemie koronaviru klíčová rychlá podpora vývoje a nasazení nových technologií i řešení
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Aby se finanční a další pomoc v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem správně zacílila, uskutečnil se od 19. do 22. března bleskový on-line průzkum. I přes krátký čas přišlo 383 odpovědí od podnikatelských subjektů různé velikosti, kdy 70 % byly malé a střední firmy.

Téměř polovina respondentů (45 %) uvedla, že je k boji s koronavirem potřeba rychlá podpora vývoje a nasazení nových technologií i řešení, a to medicínských i nemedicínských. Podle více než poloviny účastníků průzkumu (52 %) se řešení musí nasadit v řádu dnů, tedy před očekávaným vyvrcholením koronavirové epidemie. Na základě výsledků průzkumu MPO operativně připravilo program “Czech Rise Up – Chytrá řešení proti Covid-19” s aktuálně předpokládaným rozpočtem 200 milionů korun. Vyhlášena také bude první výzva z programu Technologie COVID 19 z OP PIK, kde bude celkem k dispozici minimálně 300 milionů korun. Oba programy schválila v pondělí 23. března vláda.

Podrobné výsledky průzkumu:

Většina podnikatelů, kteří se průzkumu zúčastnili, byli malí a střední podnikatelé a živnostníci. Jen menšinu představovaly velké firmy (6,8 %), výzkumné a jiné instituce (např. školy) pak představovaly 8,1 % odpovědí. Především pro vědu a výzkum byly vyčleněny prostředky z Technologické agentury, resp. příjemci programu GAMA2 byli vyzváni, aby dílčí projekty zaměřili přímo na boj s Covid-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…