Průzkum: Podnikatelé ztrácejí zájem o daňové ráje

18.07.2017 10:39

Od začátku letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, snížil o 40 na celkových 13 145. Ztráta zájmu podnikatelů o daňové ráje souvisí se zvyšujícím se mezinárodním tlakem. Navzdory tomu vzrostla obliba dvou méně známých daňových rájů – Hongkongu a Spojených arabských emirátů. Majitelé z destinací považované za daňový ráj aktuálně kontrolují 2,82 procent českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali přes 374 miliard korun. Detailní statistiky za první půlrok zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Průzkum: Podnikatelé ztrácejí zájem o daňové ráje
Foto: pixabay.com
Popisek: Daňový ráj - ilustrační foto

„V České republice mělo nejvíc firem vlastníka z destinace považované za daňový ráj v roce 2015. Od té doby zájem podnikatelů o často jen formální přesouvání, mateřské firmy do daňového ráje klesá. To souvisí s mezinárodním tlakem na odkrývání skutečných vlastníků, sdílení informací a odhalování finančních podvodů. V ČR k odhalování finančních podvodů pomohlo zavedení kontrolního hlášení DPH. V rámci EU byl zřízen Úřadu evropského prokurátora, který přispěje ke snižování daňových podvodů a boji proti organizovanému zločinu nebo podvodech při čerpání strukturálních fondů. Pokud se objeví podezření na velký podvod, tedy v obejmu vyšším než 10 milionů euro, národní prokuratury by případ měly převést na evropský úřad. Země EU, které odsouhlasily vznik evropského žalobce, budou profitovat z odhalování velkých podvodů firem, které využívají prostředí jednotného trhu EU,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

K největšímu odlivu firem, v prvním pololetí 2017, došlo u Nizozemí (pokles o 59), Seychel (-24), Lucemburska (-19) a Britských Panenských ostrovů (-15). Naopak největší přírůstky zaznamenal Kypr (30 nových), Hongkong (28), Malta (18) a Spojené arabské emiráty (15).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…