Průzkum: Přes sedmdesát procent Čechů podporuje přijetí zákona o sociálním bydlení

09.01.2017 8:35

Většina Čechů si myslí, že by měl existovat zákon, který stanoví obcím povinnost mít určitý počet sociálních bytů, které by měly nabízet občanům v bytové nouzi. Ukázal to reprezentativní průzkum veřejného mínění realizovaný agenturou MEDIAN pro Platformu pro sociální bydlení a Asociaci Dítě a Rodina. Zákon o sociálním bydlení by měl být přijat podle 71 % respondentů. Respondenti se však mírně liší v tom, jaké pravomoci by podle nich měly mít obce v posuzování bytové nouze a jinak přistupují k různým cílovým skupinám sociálního bydlení.

Průzkum: Přes sedmdesát procent Čechů podporuje přijetí zákona o sociálním bydlení
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Podle aktuálního návrhu zákona o sociálním bydlení, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem pro lidská práva, by měly být sociální byty přednostně pronajímány zranitelným skupinám obyvatel, jako jsou matky samoživitelky, oběti domácího násilí, mladí lidé odcházející z dětských domovů, lidé se zdravotním postižením, rodiny s dětmi nebo senioři.

Zavedení zákonné povinnosti pro obce zajistit nájemní bydlení těmto skupinám obyvatel má vysokou podporu veřejnosti. 88 % respondentů podporuje, aby nárok na sociální bydlení měly v případě nouze matky samoživitelky, 86% to říká o obětech domácího násilí, 85 % v případě dětí z dětských domovů, 84 % v případě lidí se zdravotním postižením, 79 % v případě rodin s dětmi a 75 % v případě seniorů.

„Česká společnost si uvědomuje, že zranitelným osobám je především třeba pomáhat, namísto neustálého dohadování, zda si pomoc zaslouží, či zda ke své situaci přispěli i vlastním přičiněním. Když někoho přejede auto, také nad ním nestojíme, abychom se dohodli, zda se rozhlédl před přecházením ulice, ale prostě mu zavoláme sanitku,” říká předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

„Průzkum ukázal, že zákon o sociálním bydlení podporují voliči napříč politickým spektrem. Voliči stran si mohou jinak představovat jeho detaily, ale samotná existence sociálního bydlení není chápána jako pravicová či levicová agenda, ale jako veřejný zájem, který spojuje voliče všech stran,” říká Daniel Prokop z agentury Median.

To, že by měl v nějaké formě existovat zákon o sociálním bydlení si podle průzkumu myslí okolo 80 % voličů ČSSD, ANO i KDU-ČSL a přibližně 73 % voličů pravice (ODS, TOP 09) a 70 % voličů KSČM. 

„Veřejnost vysílá politikům jasný signál: Chceme zákon o sociálním bydlení. Pokud vláda neschválí zákon do konce ledna a zákon nedostane jasnou prioritu v projednávání v parlamentu, vláda nesplní své předvolební sliby a jeden z klíčových bodů svého programového prohlášení. V době, kdy máme přebytkový rozpočet, není možné škrtat slíbené investice do systému sociálního bydlení,” říká Ripka.

Respondenti ve výzkumu také posuzovali, jaké pravomoci v přidělování sociálního bydlení má mít obec a jaké stát. Necelá třetina by nechala posuzování nároku zcela v rukou obce. Podle 37 % by měl stát stanovit cílové skupiny, které si bydlení zaslouží, ale zbytek dělat obec. Zbytek podporuje závazná pravidla na posuzování bytové nouze.

Plné výsledky reprezentativního šetření agentury MEDIAN, včetně jejich grafik, naleznete na webových stránkách www.mitsvujdomov.cz/verejne-mineni. Tyto stránky také obsahují konkrétní informace o Zákonu o sociálním bydlení, argumenty pro jeho přijetí, příběhy osob v nouzi, podporovatele z řad známých osobností, vč. jejich videí aj. V příloze rovněž najdete infografiku shrnující hlavní sdělení výzkumu. Tu popřípadě můžete vložit jako interaktivní, viz https://infogr.am/438560c6-93b5-4476-b29d-b9f17a5afe56

Výzkum realizovala agentura MEDIAN na vzorku 752 respondentů ve věku 18 a více let. Dotazování probíhalo od 7. prosince 2016 do 6. ledna 2017 metodou osobního dotazování vyškolenými tazateli prostřednictvím elektronického dotazníku (CAPI)Vzorek je reprezentativní z hlediska věku, vzdělání, pohlaví, kraje, velikosti obce bydliště, pracovního statusu i minulého volebního chování.

Platforma pro sociální bydlení

Platforma pro sociální bydlení je uskupením nevládních neziskových organizací, odborníků a zástupců veřejnosti věnujících se tématu sociálního bydlení a lidských práv. Reaguje na dlouhodobou absenci systémového a smysluplného přístupu k problematice sociálního bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…