Rada Jihomoravského kraje vyjádřila podporu petici „NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí“

30.07.2017 19:50

Rada Jihomoravského kraje vyjádřila jednoznačnou podporu petici „NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí“. O zaslání petice Obvodnímu báňskému úřadu pro území krajů Jihomoravského a Zlínského tento týden Jihomoravský kraj informovala starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská.

Rada Jihomoravského kraje vyjádřila podporu petici „NE ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí“
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Jihomoravskému kraji se podařilo stát se účastníkem řízení ve věci stanovení dobývacího prostoru, které vede Obvodní báňský úřad pro území Jihomoravského a Zlínského kraje. Může tak lépe hájit své zájmy. „Letos v únoru jsme na Obecním úřadě Moravský Písek prezentovali starostům dotčených obcí závěry znaleckého posudku který nechal kraj zpracovat. Vyplývá z něho, že zde existuje reálné riziko ovlivnění s kvantitativními a kvalitativními dopady na jímací území Bzenec I a Bzenec III. Tento posudek byl doložen také Obvodnímu báňskému úřadu jako jeden z podkladů k vedenému správnímu řízení,“ uvedl radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

Vzhledem k vážným obavám z možného negativního vlivu záměru těžby štěrkopísku v lokalitě Uherský Ostroh na významné zdroje podzemní vody v jímacím území Bzenec zajišťující zásobování vodou pro 140 tisíc obyvatel Jihomoravský kraj jasně deklaroval podporu zachování kvality vody v tomto území. „Ochranu tohoto vodního zdroje považuje krajská samospráva za prioritní a významný veřejný zájem, a vyjadřujeme to i podporou této petice,“ doplnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Petici najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…