Radek Čelechovský: Václave Klausi, ty lišáku, pěkné pero

18.04.2011 14:35

Náš pan prezident si na chilské konferenci opět o něco přilepšil, když na jejím začátku zcizil pero vyrobené klenotníkem, vykládané polodrahokamy.

Radek Čelechovský: Václave Klausi, ty lišáku, pěkné pero

Když se ho v reportáži ptal novinář, proč to pero vzal, bylo vidět že to pana prezidenta vyvedlo z míry, což u něj není obvyklé. Přísné rysy a výraz profesora tentokrát vystřídal zaskočený Václav s třesoucím se hlasem, který říkal že to pero si mohl vzít a že je to obvyklé. Modré, nikoli zelené ceremoniační psací pero tak nyní zdobí stůl v pracovně naší hlavy státu, nejsledovanějšíího prezidenta na You Tube.

Ano, Václav klaus je hvězdou už dlouho ale skutečně se rozzářil až nedávno, když zasedal na konferenci v Chille. Gesta pana prezidenta mluví jasně, on si jej nenechal, on ho lišácky odcizil v okamžiku, kdy konference začíná. Vezme pero, otevře jej a řekne si "Hmm, to je ale zatraceně povedený kousek, chci to:)". Zatímco chilský prezident zahajuje schůzi, Václav rychle schová pero pod stůl kde jej zavírá a nenápadně vkládá do kapsy u saka. Dělá, že si zapíná sako a jeho oči přitom kmitají kolem, jakoby se chtěly ujistit, že ho nikdo pohoršeně nepozoruje, a když je vše v pořádku, ulevi se mu. Ne ale na dlouho, protože při pohledu na stůl mu oči s hrůzou spočinou na pouzdru, které zelo prázdnotou. Rychle jej tedy zavírá, aby vše vypadalo jako dokonalý zločin.

Nejsem kriminalista, ale jeho chování je typické pro člověka, který právě krade, nikoli který uplatňuje svoje právo si takové předměty ponechat. Náš mazaný pan prezident si tu propisovačku bude pamatovat jistě do smrti, protože si umím představit, jak si teď připadá. Je to ale hvězda světového formátu jejíž eskamotérský kousek baví miliony lidí po celém světě. Pane Klausi, je to lepší, než když fušujete do ekologie, takže v klidu.

I když s našim prezidentem v mnohém nesouhlasím, jedno se mu musí nechat, a to je odvaha říkat nepopulární věci, byť je do jeho projevu vnesen jakýsi mírný narcismus a je patrné, že v těchto momentech se doslova vyžívá. Rozodně souhlasím s jeho názory na EU i na českou ekonomickou situaci. Je však skeptický  i tam, kde je nutné být neústupný a jde tak hlavou proti zdi. Třeba jeho kniha Modrá, nikoli zelená planeta, kterou se pokouší změnit světový názor na planetu a na klimatické změny. Pane Klausi, ona ta planeta začíná šednout z toho, jak tady tu ekonomiku a konzum už víc jak 100 let budujeme a pálíme přitom vše, co hoří. Tolik jedů, co se vypouštělo a vypouští, tolik odpusťte mi to slovo sraček, co se nám do těla dostává ve vodě, potravinách, ovzduší a prostě všude se projevuje a je to podle mě důvod, proč dnes tak dramaticky stoupá počet zhoubných chorob. Jestli to popíráte, je to vaše věc, prostě o tom napište knihu.

Světové ekonomice a jejím tahounům v podobě nadnárodních kartelů by se opravdu hodilo, abychom dál stagnovali a jezdili s motory, tejichž konstrukce je stařičká jako celý průmysl. Benzínový motor je neefektivní stroj, který většinu energie přemění na tepelné ztráty a mnohem výhodnější by bylo jezdit na elektřinu. Podporuji nové myšlenky a myšlenka elektrického vozidla mi pořád vrtá hlavou. Stačil by vhodný rekuperační mechanismus, který by auto při provozu i mimo něj dokázal efektivně dobíjet, a zásuvka by byla jen nouzovou variantou. Je odporné a nezpochybnitelné, že jsou zde snahy o potlačení a oddalování příchodu takové technologie, protože by to znamenalo mimo jiné i totální přeměnu geopolitického a geoekonomického uspořádání světa. To se Klausovi nelíbí, on by raději počkal, aby se ekonomika na úkor naší planety dál držela svou neviditelnou rukou kniplu, kterým řídí padající letadlo jménem Země.

Pokud počkáme až ropu vytěžíme a pak začneme o zbytky válčit, letadlo spadne protože to bude už opravdu poslední věc, kterou naše mrtvá, nikoli modrá planeta zažije. Proto kdo má svědomí, ať si to uvědomí. Václav Klaus je ekonom a má spousty dalších zájmů, mimo jiné taky sbírá psací pera. Jenom bych jej prosil, aby tím perem, které by si jen málo lidí vůbec mohlo dovolit, nepsal zase něco o ekologii a neškodil tak planetě, ona se totiž slovně vyjádřit nemůže.

Vyšlo na blogu iDnes

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty