Radek Pokorný: Jak Patočka velí, tak Sobotka vykoná. Dopadne jako Hillary C.?

22.02.2017 20:55

Radek Pokorný se zamýšlí nad skutečnými důvody čekaně-nečekaného odvolání ministra průmyslu Jana Mládka a dochází k překvapivému závěru, že za vším je jako obvykle Putin a údajné šíření ruské propagandy alternativními médii

Radek Pokorný: Jak Patočka velí, tak Sobotka vykoná. Dopadne jako Hillary C.?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Oficiálním důvodem je údajně postoj ministra k situaci s mobilními operátory. Mládkovi je vyčítáno, že chtěl prosadit do zákona o elektronických komunikacích paragraf, který by spotřebitelům znemožnil vyjednat si u operátora individuální tarif. Ministr argumentoval tím, že v našich podmínkách povede snížení cen roamingu (volání ze zahraničí) ke zvýšení tarifů pro pětadevadesát procent občanů, kteří na zahraniční dovolené nejezdí. Byl za to okamžitě mediálně zlynčován.

Tarify jako záminka k odvolání Mládka

Šlo ale jen o vyvrcholení kampaně, která se před časem proti Janu Mládkovi rozjela. Už předtím se média opřela do jeho náměstka Lubomíra Bokštefla, který lidem vzkázal v internetové diskusi, že pokud chtějí ceny za mobilní služby, jako mají v Polsku, ať tam odjedou. Řekl politicky nekorektně pravdu, což se u nás rovná trestnému činu. To by ovšem samo o sobě pro odvolání Mládka nestačilo. Mnoho ministrů mělo mnohem více "mediálních přešlapů", a zdaleka se proti nim taková kampaň nerozjela.

Všechno až příliš připomíná permanentní kampaň, kterou oficiální média dnem i nocí vedou proti prezidentu Zemanovi, ruskému prezidentu Putinovi a nyní již i proti jeho americkému protějšku. Proč byl ale popraven Mládek, který byl vždycky tak opatrný? K migraci se nevyjadřoval, a ničím, snad kromě rezervovaného postoje k ekologii, nedráždil kavárenskou inkvizici.

Patočkova "předpověď"

Při prosincové vládní rošádě ho Sobotka podržel. Co se tedy od prosince přihodilo, že ho Sobotka obětoval ze dne na den? Vždyť ještě minulý týden tvrdil, že "kauza operátoři" k odvolání ministra nepovede? Zkazku o mobilních tarifech můžeme tedy vyloučit, to je zjevně jen záminka a meč v rukou mediálních popravčích. Skutečným důvodem jeho odvolání zřejmě je, že se Mládek znelíbil Pražské kavárně, která Sobotku drží pod krkem, neboť mu její radikálně levičácká divize kolem neomarxistického křídla Dienstbier, Marksová a Patočka pomohla pouličními akcemi po takzvaném Lánském puči do funkce premiéra.

Právě posledně jmenovaný, šéfredaktor trockistického Deníku referendum Jakub Patočka, dal odpověď na otázku, co mohlo za bleskovým odvoláním skutečně být. Právě on 16. února vyzval dramatickým komentářem k odvolání Jana Mládka. Podle něho se zpronevěřil základním hodnotám humanismu. Co tak strašného Mládek provedl, že jeden z hlavních inkvizitorů kavárny požadoval jeho okamžitý politický skalp?

Profesionální udavači v akci

Jak vyplývá z Patočkova textu, dopustil se zločinu nejhoršího. Nestáhl inzerci z média stojícího na druhé straně barikády, než je jediná Pražskou kavárnou preferovaná strana mainstreamu. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž (kromě jiných médií) zadalo reklamu i na web, který označili profesionální udavači za "proruský a závadný". A to se neodpouští.

Jde o zcela neuvěřitelnou bolševickou praxi, která již probíhá zcela oficiálně: Brusel a vládnoucí establishment po amerických prezidentských volbách chce "vyčistit mediální prostor" od všeho, co by mohlo narušovat mystifikace a manipulace hlavního proudu. Všechny velké firmy, zvláště ty s "matkami" v zahraničí, dostaly jasný befel: Stáhnout inzerci z alternativních webů - a tím je ekonomicky zaškrtit.

A inzerenti, jako třeba Česká spořitelna a další, okamžitě jednali, bez ohledu na to, že je to proti jejich ekonomickým zájmům. Že je to v domněle "demokratickém, svobodném a tržním" prostředí něco nevídaného? V žádném takovém dávno nežijeme. A právě tohle Jan Mládek asi nepochopil - nebo se tomu dokonce vzepřel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si pro svou reklamu vybralo jeden z nejčtenějších serverů v České republice, naše partnerské Parlamentní listy. Když Mládek odmítl reklamu stáhnout, tak stáhli ministra a nahradí ho někým, kdo bude poslouchat. Jde o víc, než jen o princip. Ani hlt vody nepřátelům. Jak by mohly přesvědčovat ostatní firmy, aby "závadné" servery bojkotovaly, když by na nich byla reklama na ministerstvo? Především se však blíží volby - a sílu a vliv alternativních médií nespojených s vládnoucím establishmentem už nelze podcenit. Brexit a Trump soudruhy varují.

Po čtyřech dnech Sobotka poslechl

Patočka proto před čtyřmi dny výhružně napsal: „Nejpádnější důvod, proč by měl Bohuslav Sobotka Jana Mládka okamžitě přimět k podání rezignace, představuje Mládkův plán kupovat svému ministerstvu přízeň v nejnechutnějším, nejprodejnějším a bytostně anti-sociálnědemokratickém komunikačním kanálu jménem Parlamentní listy. ČSSD inzerující v Parlamentní listech je jako židovská obec sponzorující nacistickou osvětu.“ K tomuto bolševickému slovníku není co dodávat.

Kavárna tak ukazuje svoji nejodpudivější tvář. A Patočka, šedá eminence Dienstbierovy kliky v ČSSD napojená na bývalého premiéra a "bruselského trafikanta" Vladimíra Špidlu, současného šéfa Sobotkových poradců, premiérovi "doporučil" - tedy přikázal: „Nejlepší by bylo, aby Jan Mládek rezignoval sám: aby se se Sobotkou domluvili na dalším pracovním zařazení. Není důvod, aby odcházel beze cti. Ale pokud sám nerezignuje, Sobotka by ho měl odvolat, a to ještě před sjezdem ČSSD.“

Stalo se po čtyřech dnech.

Prouza nebo Středula?

Patočka také hned doporučuje kým Mládka nahradit. Podle něho by to mohl být Jiří Paroubek, Jan Birke nebo Josef Středula. Uvidíme, zda se Patočkovými "návrhy" bude i v tomto případě Sobotka řídit. Každopádně se znovu prokázalo, že struktury ovládající předsedu vlády a ČSSD mají totální (a totalitní) moc potrestat každého, kdo by se jen trochu v sociální demokracii odchýlil od bruselského a protiruského diktátu Angely Merkelové.

Byl to ostatně právě Jan Mládek, kdo se v minulém roce několikrát vyjádřil, že sankce proti Rusku by měly být zrušeny, neboť poškozují především české podniky. Bude zajímavé sledovat, zda se Sobotka opravdu odhodlá nahradit Mládka eurobyrokratem Prouzou, o kterém se nejčastěji spekuluje, ač ví o průmyslové politice zhruba tolik, kolik umí Sobotka anglických slovíček. Nebo je to naopak výhoda?

Účtovat budou jiní

Tuto chybu ale zřejmě Sobotka neudělá. Po Mládkovi, který měl docela slušnou odbornost, by byl nástup úplného diletanta, jakým Prouza je, vodou na mlýn prezidentu Zemanovi, který by jeho jmenování mohl právě s ohledem na tuto skutečnost nějaký čas blokovat. A to by v předvolební době asi nebylo Sobotkovi - toho času v totálním chaosu - příjemné. Uvidíme, zda se tento premiér radikálního křídla kavárny bude řídit doporučeními svých "řídích orgánů".

Sobotka se nechal do této pro něj zoufalé situace jako už poněkolikáté ve skutečnosti vmanévrovat. Rozkaz to byl však silný - a jistě nepřišel jen od Patočky. Přesně v tomhle právě žijeme. Snaha za každou cenu zlikvidovat nezávislé zpravodajství a publicistiku má hlavní prioritu. Na obou stranách oceánu.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy a Bohuslav Sobotka je v této disciplíně mistrem.

Účet mu vystavíme my, občané, ve volbách.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…