Radek Sárközi: Koronavirus se nově šíří především mezi dětmi a žáky

25.02.2021 12:52

Aktuální situace v českých mateřškých školách je opravdu velmi vážná. Uzavření mateřských škol (s výjimkami pro děti rodičů IZS a dalších klíčových profesí), jak tomu bylo například donedávna v Německu, by určitě přispělo ke snížení mobility a tím i počtu nově nakažených nejen mezi dětmi a pracovníky mateřských škol, ale rovněž mezi jejich rodinami (dětí i pedagogů).

Radek Sárközi: Koronavirus se nově šíří především mezi dětmi a žáky
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Počet dětí a žáků nakažených koronavirem, kteří navštěvují otevřené školy (mateřské školy, 1. a 2. ročník ZŠ) prudce roste. Aktuálně je o 38 % vyšší, než činí průměr ČR za všechny věkové kategorie. Zároveň je nejvyšší za celou dobu epidemie (od jara 2020).

graf

Například počet dětí ve věku 5 let (povinné předškolní vzdělávání v MŠ) i žáků ve věku 7 let (2. ročník ZŠ, kde probíhá prezenční výuka) pozitivně testovaných na COVID-19 je výrazně vyšší, než v případě žáků ve věku 13 let (distanční vzdělávání).

graf

Roste i podíl dětí a nejmladších žáků na celkovém počtu nově nakažených v České republice (přepočteno na 100 000 obyvatel v daných věkových kategoriích). Stav k 21. únoru 2021: 07,57 % (0-3 let), 20,58 % (4-5 let), 22,47 % (6-7 let), 16,30 % (8-18 let), 20,40 % (19-64 let), 12,69 % (65 a více let).

graf

Grafy zpracoval pro Pedagogickou komoru, z. s., M. Bauer s využitím veřejně dostupných údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR publikovaných na webu Ministerstva zdravotnictví ČR. Všechny grafy zachycují stav k 21. 2. 2021 (data jsou vždy přepočtena na 100 000 obyvatel dané věkové kategorie).

Další informace naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.